Search
Friday 22 January 2021
  • :
  • :

U 21. stoljeću, još uvijek se pronađe poneko ljudsko biće koje neljudski živi, zapravo preživljava”Video”

NEPEKE/ZAGRAD – Abdo Mukeljić, iz Todorova, sa adresom stanovanja u Velikoj Kladuši, baš je bio uporan da privoli ovu Redakciju na još jedan u nizu humanih priloga. Redakcija ReprezenT-a je inače poznata po objavama brojnih humanitarnih priloga, a koji su na sreću, većinom uspješno završavali, bez bilo kakvih repova i zloupotreba. Međutim, u posljednje vrijeme, nažalost, i ovaj segment humanizma otišao je u neželjenom pravcu zbog čega je ova Redakcija obazriva jer ne želi pozivati humaniste i humane ljude da učestvuju u nečem što kasnije poprimi neželjene posljedice.

Mehmed Bajramović, Šerif Hozanović i Abdo Mukeljić. Ako akcija uspije, a mora, treba ih zvati hadžije!

Abdo Mukeljić je teški invalid i još teži bolesnik, sa teškom dijagnozom bolesti i ovo nije priča o njemu. Abdu pominjemo zbog zbog njegove velike i iskrene želje da pomogne drugom čovjeku, nekome ko ima druge životne probleme, a nama se učinilo kako bi to za njega bila jedna dobra terapija, jedan period života, dok bude trajala akcija, u kojem će se lakše nositi sa svojim bolima.

Uz Abdu je i njegov veliki i iskreni prijatelj Mehmed Bajramović, inače majstor građevinarstva, koji je spreman da sa njim zajedno učini jedno dobro i humano djelo. Abdi i Mehmedu smo kazali kako je ova Redakcija voljna pratiti humanitarnu akciju do kraja ukoliko ona maksimalno bude transparentna i realizirana onako kako njih dvojica planiraju. Dogovoreno pa evo priče.

Šerifova ostava – skladište!

Život poput „vuka samotnjaka“ u bijedi i neljudskim uvjetima

Šerif Hozanović, rođen je prije 66 godina u velikokladuškom naselju Nepeke, koje organizacijski pripadaju Mjesnoj zajednici Zagrad. Njegova kuća i nije daleko od grada, svega nekolioko minuta vožnje ili petnaestak pješačenja, a asfalt je blizu, svega pedesetak metara. Pored kuće prolazi prašnjavi makadamski put prema „zaboravljenoj“ Šiljkovači. U ovoj kući, iako zidanoj od blokova, ne postoje ni minimumi uslova za približno normalni život ljudskog bića. Za boravak duhova u njoj, uslovi su idealni, a valjda i video zapis to potvrđuje.

Šerifov dnevni boravak!

U takvim uslovima živi Šerif Hozanović, već 23 godine, sam sa cukom i mačkom. Do tada je živio u kućanstvu sa roditeljima i bratom, svi su oni umrli a on je ostao sam, bez dana radnog staža i bez dana života u bračnoj zajednici. Nismo niti pokušali provjeriti zašto, međutim, jesmo se našalili, a Šerifu nije bilo mrsko, da ćemo se potruditi da ga oženimo ako se sa planiranom akcijom uspije. Nema nikakvu pomoć niko ga nikada nije posjetio od nadležnih za socijalne slučajeve, ne zna ko je predsjednik Mjesne zajednice, živi od pomoći komšija i dobrih ljudi, nema zdravstveno osiguranje, pa čak niti ličnu kartu. Ali, ima Abdo nešto što je iznimno vrijedno, a to je dobro zdravlje koje ga služi cijelo vrijeme. Krov na kući je totalno propao, a sanitarni čvor i kupatilo nikada nije niti imao. Priključak na vodu obezbijedila je tada Mjesna zajednica ili pak neko drugi. Struju ima. Njegovi vjerni prijatelji sa kojima svakodnevno druguje su pas i mačak, i to je sve od ovozemaljskih blagodati na koje se Šerif može osloniti.

Nešto građevinskog (starog) materijala već je pribavljeno!

Od nedavno, nećemo tvrditi da je to od trenutka kako smo obećali pripremiti i objaviti ovu priču, su tu njegovi stari prijatelji ali sada u ulozi kojom će pokušati promijeniti život Šerifu. Mehmed Bajramović je njegov komšija, ali tu su još neki koji će stati rame uz rame sa Abidom i Mehmedom.

Šerifovo kupatilo, sramota za 21. stoljeće!

Da bi Šerif živio barem malo ljudski, baš ne treba puno

Za ovu akciju baš i ne treba puno jer su skromni i Šerif i planeri akcije. Novi krov i sanitarni čvor sa kupatilom su prioritet a sve što se uradi više od toga, dobro će doći. Nešto materijala je već pribavljeno a sada bi ugovaranje za dopunu trelao ići još lakše kada se pogleda ova priča. Materijal za reportažu snimali smo u subotu, a već danas (ponedjeljak) u Redakciju je sa svojim donatorima navratio Šerif, obrijan i podašišan, sa dokazom o predaji za ličnu kartu te otvorenim žiro računom za akciju kako iz domovine tako i inostranstva. Dakle, Abdo je krenu odlučno i toj odlučnosi ova Redakcija se pridružuje ovim prilogom. Možda smo i previše napisali jer video zapis zapravo govori sve. Za sve one donatore koji budu željeli kontaktirati organizator akcije evo njihovih kontakt telefona: Abdo Mukeljić: 062-753-740 + instagram, Mehmed Bajramović: 061-794-300 + fb profil. Njih dvojica će, kako su obećali, tok akcije objavljivati na svojih društvenim mrežama a Redakcija ReprezenT-a će se odazvati na neku od značajnijih aktivnosti i po pozivu. Esad ŠABANAGIĆ

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.