Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

DUH TRADICIJE -Cazinjanin po mladu došao konjskim kolima

Krajiške svadbe nekad i danas se uveliko razlikuju. I ne samo čin svadbe, već i sve ono što prethodi najsretnijem danu u životu dvoje mladih.

Nekada davno dešavalo se da su roditelji birali momku djevojku, pa je bilo slučajeva da se mladenci uopće prije svadbe ni ne vide. Danas je sve drugačije. Mladi se sami upoznaju i odlučuju na brak. Biraju sami onog/onu s kojim/kojom će provesti život. Ašikovanje više nije na bunaru kad djevojka ide po vodu ili ispod pendžera/prozora strepeći da će vas njeni roditelji ili neko iz komšiluka vidjeti. Najčešće se današnji parovi upoznaju preko društvenih mreža i to nekadašnje ašikovanje se svelo na poruke. Iskonska ljepota ašikovanja našoj omladini nije poznata.

Nažalost. Jer, iako se u tim davnim vremenima manje imalo u materijalnom smislu, više se družilo i jače voljelo, više cijenili ljudi i stvari. Tad je srce bilo punije nego novčanik, pa opet stariji bi rado da se vrate ta stara, minula vremena. Jer oni shvataju šta je pravi smisao života, a sigurno nije u materijalnom.

Dvoje mladih koji su svoje sudbonosno “da” izrekli prošlog vikenda su Nurfija i Armin iz Cazina. Ovo nije članak o njihovoj ljubavnoj priči. Iako smo sigurni da bi i o tome bilo zanimljivo pisati. Zapravo, o Nurfiji i Arminu ne znamo puno. Ali par fotografija s njihove svadbe privuklo nam je pažnju i odlučili smo ih podijeliti i s čitaocima našeg portala Cazin.NET.

Armin je, kao na pravoj nekadašnjoj krajiškoj svadbi, pored svih modernih elemenata prisutnih na današnjim svadbama, otišao po izabranicu svoga srca konjskim kolima. Što bi se modernim rječnikom reklo, došao princ na konju po svoju princezu.

Takav prizor se rijetko danas viđa, što kod nas u Krajini, tako i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine. Ali neki, kao Nurfija i Armin, odluče u modernu svadbu unijeti i taj duh tradicije, te tako “srušiti” standardni redoslijed, odnosno pravila današnjih svadbi.

Dva predivna konja, sunčan dan, harmonika i dvoje zaljubljenih – toliko ljepote i ljubavi na jednoj fotografiji.

Mladom bračnom paru, koji su, kako saznajemo, sa Miostraha, želimo puno sreće i ljubavi u zajedničkom životu.

 

MACANOVICI.NET

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.