Search
Sunday 25 July 2021
  • :
  • :

Državljani BiH razočarani zbog odnosa Slovenije: Sigurni su im Italijani, a mi ne…

Bh. dijaspora u Sloveniji razočarana je novim mjerama Slovenije koja je pooštrila uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa je od petka u ponoć za sve koji ulaze iz Srbije i BiH obavezan 14-dnevni karantin ili negativni test na kovid-19.granica

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama bilježi veći dnevni rast oboljelih od virusa korona i da su zato stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija. Bh. državljanin koji već 13 godina živi i radi u Sloveniji Ognjen Ilić, porijeklom iz Prijedora kaže za “Nezavisne” da su ljudi koji rade i putuju posebno revoltirani.

“Ovo je besmisleno, recimo za Sloveniju su sigurne zemlje Italija, Španija, Francuska, gdje ima puno više zaraženih na dnevnoj bazi i ukupno veći broj zaraženih nego BiH. Ali eto mi smo na crvenoj listi i meni to nikako nije logično”, razočaran je on.

Kaže da je planirao za vikend dolazak u BiH, ali da sada neće moći doći jer će po povratku u Sloveniju morati u karantin. “Imate primjer neke firme u Sloveniji gdje si obavezan nositi masku, a recimo njihovi radnici ili neko iz uprave hoda bez maske.

Kako ja da znam da nije bio negdje u Italiji za vikend ili nešto slično, kao što se desilo u Banjaluci u martu”, naglašava on. Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je, tumačeći oštrije mjere da je to učinjeno zbog rizika unosa virusa korona u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog talasa epidemije.

Izvor: 
Tuzlanski

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.