Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Dragan Mektić najavio zajedničku vježbu s NATO-om: Tri ključna cilja

Dragan Mektić najavio zajedničku vježbu s NATO-om: Tri ključna cilja

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas sa šefom NATO sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorens Majerom-Minemanom uoči zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i NATO-a u slučaju prirodnih katastrofa. Nakon toga održana je press-konferencija. 

Ministar Mektić kazao je da vježba ima tri cilja.

– Potrebno je jačati partnerstvo između BiH i NATO-a koji ovdje boravi. Dobro je da imamo visok stepen partnerstva i da na taj način koristimo kapacitete i mogućnosti NATO-a, njihova iskustva i znanja u svim ovim situacijama, pogotovo kada je u pitanju ova vježba otklanjanja posljedica u slučaju katastrofa – naveo je Mektić. 

Drugi važan cilj, kako je kazao, jeste vlastito uvježbavanje. 

– Da vidimo i koliko smo mi uvježbani i kako mi djelujemo u situacijama velikih prirodnih katastrofa, gdje su ugroženi ljudski životi i materijalna sredstva države i građana. Podsjetio sam našeg gosta na katastrofu 2014. godine u BiH kada je pola države bilo potopljeno, kada su stradali ljudi, imovina i stočni fond – naveo je Mektić. 

Kao treću korist, ministar sigurnosti je naveo postizanje samoodrživosti.

– Da nam se ne bi desila katastrofa u kojoj čekamo ko će nam doći da pomogne, nego treba da imamo sistem koji je samoodrživ i da možemo da odgovorimo bar na katastrofe manjeg obima – naveo je Mektić.

Autor: Avaz.ba – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/292360/dragan-mektic-najavio-zajednicku-vjezbu-s-nato-om-tri-kljucna-cilja#sthash.6GwH5XRM.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.