Search
Friday 22 October 2021
  • :
  • :

„Dani žene sa sela“ – Sajam „Naše domaće, sada i ubuduće“

BUŽIM – U Bužimu je u četvrtak i petak održana tradicionalna Manifestacija „Dani žene sa sela“ u okviru kojih se održava sajam „Naše domaće, sada i ubuduće“ a kojeg organizira Udruženje žena „Izvor“ već 11 godina.

 

Ovo je manifestacija koja prije svega promovira domaće proizvode, kućne radinosti i tradiciju kraja, a inače organizira se povodom obilježavanja Svjetskog dana žena sa sela i Svjetskog dana hrane. Iako je tokom organizacije, prijavljeno 46 izlagača, njihov broj do dana održavanja narastao je na 56 učesnika/učesnica.

Bužimski sajam „Naše domaće, sada i ubuduće“ započeo je u Centru za kulturu, sport i informisanje Bužim obraćanjem Jasmire Mehić, predsjednice Udruženja koja se zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli da ovakav projekatveć jedanaesti put za redom ugleda svjetlo dana. Potom su se prisutnima obratili prisutni članovi Kantonalne vlade, Samira Mehić, ministrica privrede i Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te općinski načelnika Mersudin Nanić, koji je zvanično otvorio sajam. Manifestaciji je prisustvovala i Mehira Perviz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK-a. Nakon otvaranja sajma delegacija je obišla sve štandove koji su unatoč lošem vremenu bili dobro posjećeni.

„Naše domaće, sada i ubuduće“

Sajam je postavljen na Trgu Alija Izetbegović, a svečanost otvaranja zbog kišnih uvjeta održana je u velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje Bužim  u organizaciji Udruženja žena „Izvor” iz Bužima.

Udruženje žena „Izvor“osnovano je 2004. godine trenutno broji oko 300 članica. „Dani žene za sela“ imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti žene u društvu, ukidanje margina na kojima se žene nalaze te odavanje priznanja njihovom radu i trudu. Žene imaju veliki značaj za razvoj ruralne sredine, unapređenja uvjeta života te smanjenja siromaštva na selu.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić je u svom obraćanju pohvalno govorio o radu Udruženja žena „Izvor“ naglasivši pri tom da ovaj sajam prevazilazi nivo jednog udruženja te da je potrebno da se u budućnosti oko organizacije istoga uključe općinska i kantonalne institucije. U tom kontekstu naglasio je da je podrška Općine Bužim ovom veoma značajnom projektu neupitna i u budućnosti. Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.