Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Dan mladosti | Ovako se živjelo u Jugoslaviji: Da li je bolje bilo tada ili sada? (VIDEO)

Dan mladosti | Ovako se živjelo u Jugoslaviji: Da li je bolje bilo tada ili sada? (VIDEO)

Najpopularniji praznik bivše Jugoslavije – Dan mladosti slavio se na današnji dan, 25. maja.

Tokom četiri desetljeća Jugoslavije, svakog 25. maja slavio se službeni rođendan Josipa Broza Tita (zapravo je rođen 7. maja). Nakon 1957. taj je dan dobio naziv Dan mladosti, a nakon Titove smrti manifestacija se zvala “I poslije Tita – Tito”. Središnje događanje ovog simboličnog praznika socijalističkog koncepta bratstva i jedinstva bio je slet na stadionu JNA, kojem je prethodilo višednevno nošenje štafete mladosti.

Na sletovima su učestvovali pioniri, omladinci, studenti, ali i pripadnici svih rodova vojske SFRJ. Dan mladosti poklapao se s njemačkim desantom na Drvar 25. maja 1944., kada se Tito uspio spasiti prilikom desanta njemačkih padobranskih jedinica.

Prema pravilima, iz publike ili središta manifestacije izlazili bi poznati sportaši ili drugi ugledni omladinci, čvrsto držeći Štafetu mladosti trčali bi preko stadiona i penjali se do svečanih tribina na kojima su bili Tito, Jovanka i najbliži saradnici. Štafeta je svake godine bila drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke mladih SFRJ za “voljenog predsjednika” iz svih republika SFRJ.

Posljednja štafeta je napravljena i donesena u Beograd 1987. godine, sedam godina nakon Titove smrti.

tito-1

Uprkos svemu praznik kojim se obilježavao datum rođenja predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, uspješno je preživio i njegovu smrt i raspad Jugoslavije te ga i danas mnogi obilježavaju, mahom oni koji tvrde da je “tada” bilo bolje nego danas.

Na današnji dan toga će se vremena prisjetiti i oni koji se s nostalgijom prisjećaju života u Jugoslaviji i oni koji se nikada ne bi vratili u to vrijeme.

Autor: Index.hr 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.