Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Dan mladih u Cazinu: 575 maturanata obilježilo svoj dan (FOTO)

Maturanti cazinske Gimnazije, Prve i Druge srednje škole te Medrese “Džemaluddin Čaušević” danas su u Cazinu obilježili svoj zajednički dan uz niz atraktivnih sadržaja.

 

Maturanti su prošetali svojim gradom i zabavili se na platou ispred stare Gimnazije. Vesela povorka, predvođena sada već tradicionalnom maskotom – sovom, stigla je u poslijepodnevnim satima i okupirala glavni gradski Trg.

 „Danas je vaš dan i želim da ga pamtite kao jedan od najljepših dana vaše mladosti. Iza vas ostaje prvi ciklus obrazovanja i sada postajete mladi, nešto ozbiljniji ljudi. Nemojte nikada zaboraviti biti, prije svega, dobri i vrijedni ljudi. Bez obzira na to čime se u životu kasnije budete bavili ili kuda vas život odvede, uvijek imajte na umu one najvažnije vrijednosti. Humanost, marljivost, solidarnost i spremnost za najveće izazove. Na kraju krajeva, to i jesu odlike ljudi iz ove sredine i od vas očekujem da budete pravi Cazinjani. Želim vam svako dobro u životu, da ste nam živi, zdravi i sretni“, poručio je gradonačelnik Cazina, mr. Nermin Ogrešević, obraćajući se maturantima.

Druženju maturanata prethodio je svojevrstan sajam srednjih škola namijenjen učenicima devetih razreda osnovnih škola, a na kojem su se predstavile ovdašnje srednje škole i učinile ovaj događaj još atraktivnijim.

Polaznici frizerske škole su svim posjetiocima, koji su to poželjeli, radili frizure, šišanja i uređivanja. Limari i bravari su na licu mjesta izrađivati različite predmete od željeza i drugih metala, a tekstilci su pokazali najatraktivnije tehnike šivanja i krojenja. Tu su i automehaničari koji su također pokazali praktičan rad, kao i saobraćajci. Učenici kuharskog i ugostiteljskog smjera nisu bili ništa manje atraktivni zbog toga što su i ove godine na Trgu pekli palačinke, izrađivali kanape sendviče i pokazali sve o čemu uče u svojoj školi. Sve srednje škole predstavile su svoje kapacitete, dijelile promotivne materijale i odgovarale na sva pitanja svojih budućih učenika, njihovih roditelja i svih ostalih posjetilaca – bio je to pravi dan mladih u Cazinu.

Maturante i sve ostale posjetioce zabavljao je domaći band Aquarius i cijeli program je počeo i okončan svima najdražom pjesmom „Cazin grade, moja ljubavi“.

Grad Cazin defile maturanata organizira sedmu godinu zaredom, a srednje škole u Cazinu ove školske godine je završilo 575 učenika.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.