Search
Sunday 29 November 2020
  • :
  • :

Članice Udruženja žena „Đul“ organizirale Prvi „Sajam jeseni“video”

 

CRVAREVAC – U velikokladuškom naselju Crvarevac koje pripada Mjesnoj zajednici Zborište, u subotu, 17. oktobra održan je po prvi puta ekološki sajam zdrave hrane kojeg su organizatorice, članice Udruženja žena „Đul“ nazvale „Sajam jeseni“. Izložbeno-prodajni program „Sajma jeseni“ održan je u školskoj dvorani a kulturno-umjetnički program u dvorištu Osnovne škole „Crvarevac“. Na „Sajmu jeseni“ koji je bio izložbeno-prodajnog karaktera, učestvovalo je 20 izlagača a isto toliko su organizatorice morale odbiti zbog epidemioloških mjera i lošeg vremena. Učesnici na sajmu, većinom žene iz raznih udruženja nudile su široku lepezu poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, suvenira, jesenskih plodova, pripremljene zimnice, proizvoda od meda, tradicionalnih krajiških jela, raznih slastica ali i cvijeća.

Na prvom „Sajmu jeseni“ učestvovalo je 20 izlagača sa područja općine Velika Kladuša, susjednog Bužima i Cazina te iz Bihaća i Sanskog Mosta. Među izlagačima bili su mladi pčelari iz školske sekcije pčelara škole domaćina „Crvarevac“. Sajam je bio dobro posjećen a povratne informacije govore da su izlagači uglavnom zadovoljni prezentacijom i prodajom svojih proizvoda.

„Sajam jeseni“ posjetio je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, sa saradnicima, koji je sajam zvanično i otvorio a među posjetiocima i onima koji su imali priliku pozdraviti prisutnen izlagače i goste bili su općinski vijećnik Fuad Sulejmanagić te kandidat za općinskog načelnika na predstojećim izborima dr. Jasmin Hušić.

Ovaj zanimljivi sajam kojeg organizatorice planiraju održavati tradicionalno, uz možda povoljniji mjesec održavanja, posjetiocima je ponudio bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovala udruženja žena „Brekovica“ – Bihać, „Kula“ – Ostrožac, „Koprivna“ – Cazin, „Mala Kladuša“, „Ašik kaldrma“ – Podzvizd i „Izvor“ – Zdena kod Sanskog Mosta te Plesni klub „Gloria“, Ženski hor „El Verdu“ – Velika Kladuša kao i učenici drugog razreda Osnovne škole „Crvarevac“.

Nakon oficijelnog dijela programa i obilaska „Sajma jeseni“ od strane gostiju, organizatorice su dodijelile zahvalnice svima onima koji su pomogli organizaciju Prvog „Sajma jeseni“ u Crvarevcu.

Treba imati na umu da su ovakvi događaji zbog koronavirus svedeni na minumum zbog čega i nije iznenađenje velikog interesa građana za manifesstaciju. Među posjetiocima „Sajma jeseni“ našla se i grupa putnika jednog turističkog autobusa iz Bugojna koja je iz Bužima putovala na lokaciju „Stari grad“ – Velika Kladuša. Sajam je inače održan uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera.

I na kraju spomenimo i slijedeću aktivnost Udruženja žena „Đul“ početkom slijedećeg vikenda kada započinju putovanje u Istanbul u kojem će učestvovati na jednoj manifestaciji Udruženja „Bošnjaka“ kao jedine učesnice iz BiH a što znači da će biti ambasadorice svoje zemlje. Stoga je u troškovima ovog dalekog putovanja sa 50 posto sredstava odlučio podržati premijer USK-a Mustafa Ružnić, dok drugu polovinu snose same učesnice putovanja iz svojih kućnih budžeta. Sretno i ugodno putovanje UŽ „Đul“ želi Redakcija ReprezenT-a koja će posredstvom članica istoga obavijestiti javnost o atmosferi i utiscima sa njihovog putovanja u Carski grad na Bosforu. Esad ŠABANAGIĆ

 

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.