Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Član Predsjedništva BiH za jedan dan potrošio 17.000 maraka: Ivanić častio planinare i omladince

Član Predsjedništva BiH za jedan dan potrošio 17.000 maraka: Ivanić častio planinare i omladince

Nakon što smo prije nekoliko dana objavili informaciju da su članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH samo za mjesec i po potrošili ukupno 62.000 KM budžetskog novca potpisujući odluke o korištenju interventnih  sredstava, koji su podijelili udruženjima, organizacijama i pojedincima, ali i podobnim novinarima, poput odluka Bakira Izetbegovića da „nagradi propalu Slobodnu Bosnu“, ovakva praksa državnog vrha nastavljena je i dalje.

Deset odluka

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je samo za pola marta i april ove godine častio udruženja, nogomentne klubove i crvke s ukupno 28.500 maraka, samo u jednom danu, a prema Službenim novinama BiH 37/17 od 23.maja ove godine potrošio je ukupno 17.000 maraka.

Faksimil odluke o podjeli budžetskih rezervi 

Radi se o deset odluka koje su potpisane 28.aprila a danom objave u Službenim novinama stupaju na snagu.
Tako je Ivanić ponovo častio crkve, ovoga puta s po tri hiljade maraka Srpsku pravoslavnu crkvenu općinu u Vrbanjcima Kotor Varoš za kao pomoć za uređenje hrama Svetog Proroka Ilije.

Tri hiljade maraka Ivanić je dao i planinarskom društvu “Bijela gora” Trebinje, ali i Omladinskom pokretu za razvoj Trebinja. 

Dvije hiljade KM dao je Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

S po hiljadu maraka Ivanić je iz budžeta BiH dao , Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Kobašu, Ekološko-ronilačkom klubu “Leut” Mostar, Odbojkaškom klubu “Jahorina” Pale, Općinskoj organizaciji Crvenog krsta Rogatica, Ženskom odbojkaškom klubu “Gacko”, Kulturno-umjetničkom društvu “Zoran Tomušilović” Dugo Polje-Botajica.

Diskreciono pravo

Nekoliko dana ranije, pojedinačno, najviše je novca od Ivanića dobila Srpska pravoslavna crkvena općina u Vrbanji – 3.500 KM, a slijedi Humanitarna organizacija “Budimo ljudi”, kojoj je dao 3.000 KM.

Raspodjela ovih sredstava iz budžetskih rezervi diskreciono je pravo čelnika države te uopće nemaju zakonsku obavezu pravdati te troškove 

Šarović za liječenje Šahinpašića dao 1.000 KM

Novac za liječenje Šahinpašića 

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH potpisao je 15.maja ove godine odluku o korištenju interventnih sredstava za dao liječenje sarajevskog novinara Mime Šahinpašića.

Za njegovo liječenje izdvojeno je iz budžeta 1.000 KM.

Autor: M. AŠČIĆ

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.