Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Cazin: Promocija monografije “Pokošeni ljiljani bijeli” i poeme “Slavni gazija bužimski” autorice Ramzije Kanurić-Oraščanin

Cazin: Promocija monografije “Pokošeni ljiljani bijeli” i poeme “Slavni gazija bužimski” autorice Ramzije Kanurić-Oraščanin

Ramzija Kanurić Oraščanin iz Jezerskog kod Bosanske Krupe autorica je dvije vrijedne knjige: „Pokošeni ljiljani bijeli“ i „Slavni gazija bužimski“.

Promocija obje knjige održat će se u četvrtak, 4. maja 2017. godine, u Domu kulture Cazin sa početkom u 19 sati

Tri godine autorica knjige je prikupljala materijal kako bi  svjetlo dana ugledale knjige koje svjedoče o herojstvu ljudi koji su se borili za goli život svoje porodice i svoje domovine.

Knjiga „Pokošeni ljiljani bijeli“ je monografija ratnih dešavanja u BiH, sa širim osvrtom na 505. Vitešku brigadu, ali i Peti i Sedmi korpus, kada je došlo do spajanja Krajišnika u oslobađanju BiH od agresora. Ramzija je pisala i o logorima, te okupaciji i stradanju Srebrenice i Srebreničana, ali nije zaboravila da piše i o ženama heroinama, kao ni o Fati Orlović, majki Prijedorčanki, ali i o Srđanu Aleksiću, kojega su četnici ubili jer je spasio Bošnjaka.

Ljepo se odužila i svome zavičaju o pričama iz rata jezerskih vitezova. Također opominje Bošnjake da nikad ne zaborave genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, niti zločinca Fikreta Abdića.

Druga knjiga, pisana kao poema, “Slavni gazija bužimski”, bavi se likom i djelom legendarnog komandanta 505. Vmbr, Izeta Nanića, koji je u borbenim dejstvima poginuo početkom augusta 1995. godine.

(Cazin.NET)




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.