Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

U Bosanskoj Gradišci otvorena obnovljena medresa

U Bosanskoj Gradišci otvorena obnovljena medresa

U prisustvu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića te predstavnika Vakufske direkcije BiH i Turske, muftije banjalučkog Osmana ef. Kozlića te brojnih građana danas je u Bosanskoj Gradišci otvoren objekt Derviš-hanumine medrese.

Reis Kavazović je zahvalio predstavnicima Generalne direkcije vakufa Republike Turske, čijim sredstvima je objekt potpuno restauriran, a koji će, naglasio je, biti otvoren za sve ljude u tom gradu.

-Drago nam je da su naši ljudi danas ovdje bili u ovolikom broju i zahvaljujemo prijateljima koji su pomogli obnovu, iz Turske, kao i Vakufske direkcije BiH, koji su bdjeli nad ovim projektom – rekao je Kavazović.

Obnovljena medresa bit će i administrativni centar Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška.

Glavni imam Islamske zajednice u toj općini Zejnil Latifović zadovoljan je obnovom objekta, koji je podignut 1748. godine, kao vjerska škola, a potom je, kazao je, bio i osnovna škola mnogih Gradišćanaca, bez obzira na vjeru i naciju.

Medresu je u Bosanskoj Gradišci podigla Aiša-hanuma Džinić koja je ostavila iza sebe tarih na toj medresi, drugi koji je bio na medresi bio je tarih koji je govorio o tome da je Derviš-hanuma Smailagić obnovila medresu u 19. vijeku.

Latifović je podsjetio da, nakon što je Derviš-hanuma Smailagić

Latifović je podsjetio da, nakon što je Derviš-hanuma Smailagić obnovila medresu u 19. stoljeću, i do danas na tom objektu nije bilo restauracije.

-Zahvaljujući Vakufskoj direkciji BiH, Generalnoj direkciji vakufa Turske i svesrdnoj podršci vlasti općine Gradiške uspjeli smo da privedemo kraju ovo veliko djelo i ona će koristiti svim ljudima dobre volje– naglasio je ef. Latifović.

Načelnik općine Bosanska Gradiška Zoran Amidžić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju obnovljene medrese, istakao je da je ovaj dan pokazuje da su ta lokalna zajednica i Republika Srpska otvorene da sve narode i građane.

-Kao lokalna uprava smo pokazali da smo spremni da pomognemo svim narodima i narodnostima koji žive na prostoru općine Gradiška i koji žele da realizuju svoje projekte te da zajedno gradimo suživot, jačamo infrastrukturni i privredni razvoj, kako bi svi postigli ekonomski napredak i stvorili bolje uslove za život svih građana – rekao je Amidžić.

Za obnovu je utrošeno oko 500.000 KM.

Medresa je bila u vlasništvu Islamske zajednice do 1973. godine, kada je oduzeta, pa se od 1974. godine koristila kao mjesni ured, za potrebe mjesne zajednice.

(Izvor: Avaz.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.