Search
Saturday 31 October 2020
  • :
  • :

Bosanska Otoka”Održan tradicionalni (19-ti) Festival folklornog stvaralaštva”Video”

BOSANSKA OTOKA – U organizaciju KUD-a „Mladost“ iz Bosanske Otoke, i ove godine, usprkos pandemije korona virusa, održan je 19. tradicionalni Festival folklornog stvaralaštva, u subotu, 26. septembra ove godine. Zbog trenutne situacije izazvane korona virusom, ovogodišnji Festival je trajao samo jedan dan, međutim, ugođaj uživanja u tradiciji i običajima tradicionalnih igara i pjesama bio je ispunjen bogatim sadržajima. Festival je bio planiran da se održi na otvorenom, no zbog lošeg vremena i stalne kiše, manifestacija je održana u Domu kulture, a ulaz je bio besplatan a sva sjedeća mjesta popunjena.

Iako oskudniji nego obično kada na Festivalu učestvuju 24 KUD-a iz BiH i okruženja, ovoga puta je to izgledalo oskudnije mada su prisutni baš uživali u priređenim igrama i pjesmama četiri gostujuća KUD-a iz bh gradova i to: KUD „Ivan planina Tarčin“ – općina Hadžići, KUD „Puračić“ iz Puračića općina Lukavac, GKUD „Halisije“ iz Kalesije i Aktiv žena „Gornja Tuzla“ te domaćin KUD „Mladost“. Budući da su domaćini Festivala sve učinili da se posjetioci tokom trajanja Festivala pridržavaju svih mjera izdanih od strane Kriznog štaba, Manifestacija je, nakon intoniranja himne i pozdravnog govora općinskog načelnika, mogla da počne i sa 13 izvedenih koreografija trajala je nešto duže od dva sata.

 

 

 

 

-Zbog epidemije korona virusa festival je ove godine održan jedan dan, a inače smo ga organizovali po tri dana. Žao nam je što je i loše vrijeme inače bi sve organizovali na otvorenom kako bi naši sugrađani došli u što većem broju. Ali evo ukupno pet društava opet zadovoljni smo da se tradicija ne prekida, kazao nam je Adnan Dado Mustedanagić, predsjednik KUD-a „Mladost“ i organizator ovog Festivala.

Salko Japalak, predsjednik KUD-a „Ivan planina Tarčin“ kaže da u Bosansku Otoku dolaze već trinaesti put, a zbog činjenice da „Mladost“ i „Ivan planina Tarčin“ imaju dugogodišnju saradnju. KUD ima 70 godina dugu tradiciju te su obišli mnoge zemlje i tamo predstavili igre naroda i narodnosti BiH. Korona je uticala na sve pa tako i na rad kulturno-umjetničkih društava te smanjila obim njihovih aktivnosti. -Mi ne radimo od marta mjeseca. Odgođene su mnoge turneje. Mi smo u junu trebali na Kipar. Iskreno bojimo se šta će biti sa budućnošću, jer pauza je pola godine, djeca ne vježbaju. Ali eto nadamo se da će ovo sve ubrzo stati i da ćemo se vratiti našim redovnim aktivnostima, kazao je Japalak.

Prisutni u Sali Doma kulture vidjeli su lepršavost, igru, tradiciju, kulturu, a posebno mladost koja je svojevrsno obećanje da folklor na ovim prostorima ima svijetlu budućnost.

Ovu 19. smotru folklornog stvaralaštva otvorio je općinski načelnik Armin Halitović, dok su Općina Bosanska Krupa, Federalno ministarstvo kulture i sporta, BH telecom, BH pošta, NVO općine Bos. Krupa i NK „Sloga“ podržali održavanje ove Manifestacije. Jedan od medijskih pokrovitelja ovog 19. Festivala bio je i Portal ReprezenT. Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.ba

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.