Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Bihaćka građanska inicijativa: Usvojena Deklaracija o zaštiti srednjeg toka rijeke Une

Bihaćka građanska inicijativa: Usvojena Deklaracija o zaštiti srednjeg toka rijeke Une

Građanski forum „Bihaćka građanska inicijativa“ održala je sinoć u Kongresnoj dvorani Hotela „Opal exclusive“ u Bihaću svoju osmu sesiju o temi društveno-ekonomska valorizacija i zaštita srednjeg toka rijeke Une, od Bihaća do Bosanske Otoke. Učesnici foruma potom su usvojili Proklamaciju o društveno-ekonomskoj valorizaciji i zaštiti srednjeg toka rijeke Une.

O društveno-ekonomskoj valorizaciji i zaštiti srednjeg toka rijeke Une, od Bihaća do Bosanske Otoke, govorili su uvodničari prof. dr. Halid Merdanić, profesorica Greta Župančić, te prof. dr. Vladana Alibabić i Azra Hromadžić. Još formiranjem „Unskih smaragda“ počelo se razmišljati o zaštiti srednjeg toka rijeke Une na potezu od Bihaća do Bosanske Otoke jer na području Bosanske Otoke nastaju prvi oblici sedrenih tvorevina pa bi bila šteta da to blago bude uništeno kada se tu može proučavati njihov nastanak, kazao je na početku svog izlaganja uvodničar dr. Halid Merdanić.

Da bi se ovo postiglo, profesor Merdanić ističe potrebu zatvaranja postojeće magistralne ceste Bihać – Bosanska Krupa kroz kanjon Une, kada bude izgrađena započeta saobraćajnica preko Srbljanskog platoa. Profesorica Vildana Alibabić s Biotehničkog fakulteta je u svom izlaganju kazala kako je u BiH formirana Mreža zaštićenih područja ili područja koja bi to trebala biti u okviru „Natura 2000.“ – europske mreže zaštićenih područja. 

U Unsko-sankom kantonu potrebno je prihvatiti tu inicijativu i, kako kaže Alibabić, izvršiti pritisak na naše institucije da se započne procedura zaštite srednjeg toka rijeke Une. U tom pravcu učesnici građanskog foruma su usvojili proklamaciju kojom se želi zaštiti srednji tok Une.

(Izvor: rtvusk.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.