Search
Friday 15 January 2021
  • :
  • :

Bebu Amilu likvidirali su pucnjem u glavu: Genocid u Biljanima prvi takt zločinačke simfonije

Biljani, prekrasno krajiško selo kraj Sanice (Ključ), gotovo je zbrisano s lica zemlje prije 28 godina. Na današnji dan, u Biljanima su ubijena 264 civila. Među njima šestero djece, a među njima i beba Amila Džaferagić.

Flasica

UBIŠE I MENE
Ja sam Amila iz Biljana kod Ključa. Udata sam i imam kćerku od pet mjeseci. Student sam druge godine doktorskog studija Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Oduvijek sam sanjala da budem doktor i da pomažem ljudima. Hm, sanjala sam…nisam ja ništa sanjala. Ubili su me prije nego što sam znala šta je san.
JA SAM AMILA DŽAFERAGIĆ – LEŠ BROJ 172. Odjeća na meni: dječja benkica, dječje gegice sive, pamučne duge gaće, štramplice bijele, pamučna pelena u rukama. Ja sam petomjesečna beba u čijem zapisniku stoji: LIKVIDIRANA PUCNJEM U GLAVU. Ubijena sam zajedno sa još 260 komšija i rođaka. Svi smo likvidirani u istom danu.
Moj babo Šemso je bespomoćno gledao iz šume kako nas odvode i ubijaju. On je jedini preživjeli muškarac u familiji. Znam da on se sigurno sjeća nas sa Fatihom. Teško mu pada što mora učiti Fatihu sedam puta. Toliko nas je iz familije ubijeno. Najteže mu bude kada se sjeti mene. Zamišlja mene…moje ruke kako pišu, crtaju, noge kako idu u školu. Zamišlja ali…realnost je drugačija. Sa mnom su ubijeni i mama i moj brat Almir. On je imao četiri godine. Mene je čika Amor Mašović našao u jami Lanište. Bila sam u majčinom zagrljaju…
Ja sam Amila, petomjesečna beba ubijena sa flašicom u rukama. Ja sam leš broj 172, ali ja sam i džennetska ptica. A šta ste vi koji ste me ubili? Gdje ćete vi završiti? Odgovore na ova pitanja dat će vam Allah Uzvišeni kada dođe vrijeme za to. On je jedini pravedan i svako će dobiti zasluženo.
Ja sam Amila dijete bez djetinjstva, ali džennetska ptica.
Allahu skrušeno Te molimo uvedi u džennet sve ubijene u Biljanima. Sastavi ih sve u džennetu sa najmilijima. A zlotvore kazni onako kako Tvoja pravda zahtijeva. Amin!

Fotografija Amira Beširevića.

Iz jame Lanište ekshumirana je zajedno s majkom, u njenom naručju, čvrsto je držala flašicu s mlijekom. Jedna od rijetkih muških glava koja je preživjela golgotu Biljana bio je Amilin otac Šemsudin kojem su osim supruge i kćerke, ubili i sina.

U Biljanima je danas boravila bh. rediteljka Nejra Latić- Hulusić, objavivši na društvenim mrežama dirljiv status sjećanja na stravični zločin.

-Moja mama je iz Biljana kod Ključa. Na današnji dan, 10.07.1992. godine u Biljanima je mučki ubijeno 264 civila. Među njima šestero djece. Među njima Amila Džaferagić, rođena 29.02.1995. U obdukcijskom zapisniku petomjesečne bebe pronađene su u masovnoj grobnici Lanište, petnaest godina kasnije piše da je likvidirana pucnjem u glavu. Ukopana je pored četverogodišnjeg brata.

Mamin djed, Hase Kujundžić, živ je zapušten u svojoj kući u Pudin Hanu. Mamin dajžda, Šaban Kujundžić odveden i likvidiran, skoro mu je pronađen dio ostataka.

Mamin učitelj, Marko Samardžija bio je komandir treće čete saničkog bataljona srpske vojske koji je naredio i proživio u masakru. Cijelu noć je u osnovnoj školi strijeljao svoje učenike, svoju djecu, roditelje.

Genocid koji je započeo 10.07. 1992. u Biljanima bio je prvi takt zločinačke simfonije. Da ih neko preporuči tada ovaj monstrumski orkestar, možda 11.07.1995. ne bi odsvirali krvavi kraj u Srebrenici.

Da se svi pogledamo u ogledalo u julu, ova bi zemlja drugačije izgledala. Kada bi tražili oprost možda bi ga i dobili. Ali, blagodetu zaborava se ne smiju nadati!

Moja rahmetli majka Zejna i moje ujne su do kraja 1993. bile zatvorene u kući i sistematski maltretirane. Neke od najzlogasnijih su dobro znale. Rosinog Dragana, koji je živio preko vode, su othranile.

Na slici je moj dido, Ale Ćehić. Preživio je sa sinovima jer su radili u Austriji i nisu se zatekli u Biljanima.

Dido ima kompleks preživjelog. Ni dan danas ne dozvoljava da se u kući u Biljanima pušta muzika – napisala je Latić-Hulusić.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.