Search
Thursday 30 November 2023
  • :
  • :

Aziz -aga Šehović: organizirao svoju prvu manifestaciju “Dani otvorenih vrata”

Aziz Aga Šehović, brčak koji gaji veliku ljubav prema konjima i tradiciji. Učesnik je na raznim kulturnim manifestacijam, kako u svom gradu Brčkom, tako i širom naše Bosne i Hercegovine. Svake godine je učesnik je na Ajvatovici, gdje je proglašen najokićenijim konjanikom. To je već treći put kako donosi nagradu u svoj grad Brčko.Opis nije dostupan.

Nije uopšte slučajno što je baš u Brčkom, tačnije u brčanskom prigradskom naselju Gluhakovac, vraćen ugled konjičkm sportu u Bosni i Heregovini, gdje je ova rekreativno sportska maifestacija i djelatnost skoro potpuno ugašena. Jer Brčko je od davnina bilo poznato po dobrome konju i junaku, a takozvane Konjske trke važan dio tradicije i običaja ovoga kraja, gdje su se, mahom u okviru tradicionalnih narodnih svečanosti, neizostavno organizirale i konjske trke. Nakon višegodinjeg boravka u Njemačkoj, brčak Aziz Šehović, vratio se u svoj Gluhakovac i uz podršku Vlade Brčko Distrikta osnovao konjički klub poetičnog imena “Djeca vjetra”, po čemu će uskoro biti poznat diljem Bosne i Hercegovine, ali i sada pod novim imenom Aziz-aga. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko – distrikta BH jučer je bila manifestacija “Dani otvorenih vrata”.Opis nije dostupan.

Naime, Aziz-aga Šehović je na svom imanju u MZ Gluhakovac imao manifestaciju “Dani otvorenih vrata”, gdje je imao raznih musafira iz raznih krajeva naše Bosne i Hercegovine. Jedan od njegovih musafira bio je i naš cazinjanin Hasan Keranović. Na njegovoj manifestaciji su se odazvali i raznih musafiri iz Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Kaknja, Tuzle, Cazina i naravno iz njegovog Grada Brčkog, kao mještani MZ Gluhakovac. Rijeke Una, Drina i Sava ona dobre ljude spaja.Opis nije dostupan.

Aziz-aga se zahvalio svima musafirima koji su podržali i odazvali se na njegovu manifestaciju “Dani otvorenih vrata”, posebno se zahvalio za podršku predsjedniku MZ Gluhakovac gospodinu Vedadu Zlatanoviću.Opis nije dostupan.

U njegovoj avliji najviše se čula graja djece, čule su se zanimljive priče, tihi zvuci sevdaha, a sve nas to podsjeća na ona lijepa i davna minula vremena. svega toga lijepog u njegovoj avliji. Konji lijepi, kočije svojom ljepotom blistaju. Aziz-aga nam kaže – da će nastaviti sa ovim sve dok ga zdravlje služi. Iako sam u godinam, želim svojim radim i trudom da nastavim i dalje čuvati i njegovati tradiciju od zaborava, želim mnogo pozitivnih projekata da ostavim u amanet mlađoj generaciji.Opis nije dostupan.

Konjički klub “Djeca vjetra” , osnovan je prije par godina. Bez obzira na kratki vijek postojanja, oni imaju vrhunske konje, prostor za jahanje ali i veliki broj mališana koji su članovi kluba. Škola jahanja, terapijsko jahanje, rehabilitacijsko jahanje za oboljelu djecu, sve to i mnogo više može se pronaći u klubu “Djeca vjetra” – govori nam za naš portal naš veliki i ponosni čuvar tradicije Aziz-aga Šehović iz Gluhakovaca – Brčko.Opis nije dostupan.

Moj Hasane, tradicija se mora čuvati i njegovati da nam ne tone u zaborav. Ti si jedan borac, boriš se i trudiš da promoviraš ovo što nam je ostalo tradicije. Meni je veoma drago što si iz svoga Cazina došao na moju manifestaciju. Od Aziza imaš veliku podršku i samo dalje nastavi raditi na očuvanju adeta – kaže nam Aziz-aga čovjek koji promovira tradiciju.Opis nije dostupan.

Aziz -aga Šehivić živi svoj život uz ljubav prema tradiciji i konjima. Njegovi konji i kočije su poznate širom naše Bosne i Hercegovine. Ovu svečanost i manifestaciju snimale je ekipa novinara sa RTVTK, gdje su snimali i emisiju Bosnoljublja.Opis nije dostupan.

Dok me zdravlje služi, Aziz -aga će i dalje ponosno svojim konjima i fijakerima ponosno kroz Bosnu i Hercegovinu putovati – dodaje nam za kraj naš dobri insan – Aziz-aga Šehović iz Gluhakovaca pored Brčkog.

Autor: Hasan Keranović,,,

Macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.