Search
Wednesday 6 December 2023
  • :
  • :

Arapušo, lijepog ti terena…(VIDEO)

Prva takmičarska „Maslenicijada“ u Arapuši – spoj tradicije, druženja i dobre domaće hrane

ARAPUŠA/BOSANSKA KRUPA – U Arapuši su minulog vikenda održani Četvrti po redu susreti udruženja žena sa područja općine Bosanska Krupa, čime su okončane planirane zajedničke aktivnosti. Dakle, prvo ovakvo druženje održano je tačno prije godinu dana u organizaciji Udruženja „Aktiv žena Otoka“ a potom su druženja održana u Pištalinama (Udruženje žena „Miris dunja“) i Jezerskom na Starom gradu (Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“). Naravno, sva ova druženja održana su u uvjetima pandemije koronavirusa, ali su ipak bila dobro organizirana, sadržajna i posjećena u okvirima epidemioloških propisa. Druženjem u Arapuši zaokružena je jedna cjelina zajedničkog djelovanja, druženja, ljepote običaja i različitosti te baštinjenja onog našeg najvrijednijeg, tradicije koja je nekad bila svetinja na ovim područjima.

Iako Prva „Maslenicijada“ u Arapuši, članice Udruženja žena „Jasminka Čaušević“ su je lijepo i kvalitetno pripremile čime su ponudile priliku da se prisjetimo nekih lijepih a zaboravljenih običaja ovih naših prostora.

 

 

Dakle, Maslenica ili masnica, kao naše autohtono krajiško, bosansko jelo, bila je povod ovog druženja, koje je između ostalog bilo i takmičarskog karaktera. Maslenica, sirnica i hurmašice bile su na trpezi ove subote, a udruženja žena iz Jezerskog, Pištalina, Otoke i domaćina Arapuše, napravile su, svaka na svoj način, ova jela te prezentirali degustatorima (žiri) izabranim iz reda prisutnih. Ova tri takmičarska jela dolazila su pred degustatore sa brojem čime se pokušala izbjeći eventualna pristranost nekog od tri degustatorice i jednog degustatora. Svejedno, zadatak nije bio nimalo lagan a bodovi su odlučivali, naravno vođeni suvjektivnim ukusima žirija.

Rezultati nakon degustacije-ocjene žirija:

  1. Najbolja izvorna bosanska narodna pjesma – „Aktiv žena Otoka“
  2. Najbolja maslenica – masnica „Aktiv žena Otoka“
  3. Najbolja sirnica – „Miris dunja“
  4. Najbolje hurmašice – „Vakat“.

Domaćice kao što se vidi nemaju niti jednu pobjedu mada su baš one odnijele pobjedu za odlično organizirano druženje, provedene aktivnosti, a ponajviše za ideju i realizaciju iste. Zahvaljujući ovim činjenicama sevdaha, našeg tradicionalnog kola, hrane i pića te dobre zabave nije nedostajalo, a da žene mogu i iz male ideje napraviti fantastične stvari, dokazuju i ova četiri udruženja žena. Moć volje, želje i htijenja, očuvanja starog a prihvatanje novog, detalji i veliki organizacioni zalogaji nisu strani ovim ženama i zaista od njih se mnogo šta može još očekivati i naučiti.

To je potvdio i ministar za boračka pitanja USK-a, Samir Jašaragić, koji je kao prijatelj manifestacije ali i svih udruženja sa područja općine Bosasnka Krupa, kao i skupštinska zastupnica Ifeta Kadić, zahvalivši se ovim ženama na očuvanju tradicije i običaja, istaknuvši vrijednosti samog okupljanja i onoga što ovo i slična druženja ovih žena predstavljaju.

Pored pjesme, hrane i zabave, muzejska postavka tepiha, ručnih radova i goblena, neizostavni prikaz naše Bosne i naših krajeva.

Maslenicijada, interesantan povod za druženje, dobru gozbu i mnogo pjesme, prošle subote označilo je Arapušu kao centar Krajine sa baštinjenjem onog bitnog – tradicije jačanja žena iz ruralnih područja – snage domaćeg i našeg autohtonog.

Sve učesnice manifestacije i drugi gosti proučili su fatihu i položili cvijeće ispred spomen sobe r. komandanta Mirsada Sedića. U zabavnom dijelu pored pjesme sevdalinke izvođene su i ilahije zbog čega je druženje potrajalo nešto duže nego je bilo planirano.

Svim učesnicima i donatorima dodijeljene su prigodne zahvalnice, a jedna je dodijeljena i Redakciji ReprezenT-a.

-Četiri udruženja kao jedno. Možemo reći da smo sa ovim kompletne kao udruženja žena koja djeluju na općini Bosanska Krupa, piše na svom profilu jedna od učesnica manifestacije iz Udruženja žena „Miris dunja“.

Maslenica-masnica je siromašna pita, prazna pita ali nema ništa zajedničko sa praznim pričama. Za masnicu je potrebno brašno, sol voda i masnoća, te naravno vrijedna i dobra domaćica.

-Nije lako bilo u ove tri godine, ponekad nam se čini da postojimo i sto godina. Svakodnevnica nam je aktivna, burna, intenzivna, vesela. Uspješni smo onoliko koliko su nam uslovi i mogućnosti dozvoljavali.  Mi znamo da smo borbene lavice, majke, žene, kraljice. Jako, jako smo ponosne da smo tu i čvrsto stojimo na onom mjestu od prije tri godine. Nismo se pomjerile ni lijevo ni desno… Naš moto: borimo se za nas, za prava žena, prava oko nas. Širimo samo ljubav, mir, prijateljstvo i dostojanstvo. Nudimo saradnju svima, pružamo ruku prijateljstva svima. Znači mi smo tu da pomognemo, dočekamo, da se veselimo, putujemo, da se družimo i sklapamo prijateljstva, riječi su predsjednice Udruženja žena „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše.

Udruženje žena „Jasminka Čaušević“ Arapuša

Nakon ovog baš lijepog uvoda i još ljepšeg poimanja razloga za osnivanje udruženja i njegova rada red je da isto i predstavimo. Osnovano je dakle prije pune tri godine, 25. jula 2018. godine sa sjedištem u školi u kojoj nema đaka a nekada ih je bilo hiljadu. Kod davanja imena, ni malo nije bilo kolebanja oko prijedloga tadašnje članice a sadašnje predsjednice da Udruženje nosi Jasminkino ime. Bilo je i drugih prijedloga, međutim sve članice su se složile za ime „Jasminka Čaušević“. Da Udruženje nije osnovano i da mu članice nisu dali ovo ime, možda se nikada ne bi ovako ni sjećali Jasminke. Neka se čuje, neka se pamti i neka se ne zaboravi njena žrtva, kao ni sve nevino ubijene žrtve minulog rata.

Arapuša danas, okom naše kamere

Arapuša, prva na tapeti u Krajini na početku rata, danas je na samoj granici sa manjim bh. Entitetom. Osjećali su mještani po vazduhu koji udišu, da se sprema nešto veliko. Cijela Bosna je treptala… U prvom napadu u Krajini, Arapuša je opkoljena, mještani zatvoreni kao u kavezu, nije mogla ni ptica da izleti iz nje, a u njoj je i Jasminka sa svojim Senadom. -U jednoj akciji paravojnih formacija, tog kobnog 24. aprila, koji je bio jedan od najtežih dana, ubiše i našu Jasminku, prisjeća se Suada. Ubili su Jasmnku u njenoj kući, sa takozvanim dum-dum metkom razarjućim, od kojeg nije bilo povratka. Otišla je u svojoj dvadeset i petoj godini i pri tom je bila trudna. Ubiše četnici dva života odjednom. Ubijena je zato što se zvala Jasminka Čaušević. Otišla je u sekundi žena, otišla ljepota otišla Jasminka… Nakon nekog vremena i boravka po sanskim selima kamo su protjerani, pronađoše ubice i Senada. Odvedoše ga skupa sa još četvoricom iz ovog sela u nepoznatom pravcu… Nakon puno godina saznalo se da su ubijeni kod Okanove bukve u općini Sanski Most i to oko 25. jula 1992. godine. Znači poslije tri mjeseca od Jasminkine smrti, ubiše i njenog Senada. Završi se njihova ljubav, završi se njihova želja za životom, ode njihova snaga, borba i volja, koju su tako imali, ode zauvijek, ode u nepovrat, piše o ovom događaju Suada Kurtović – Velagić. Senadove kosti pronađene su jednoj sanskoj grobnici, tako da Jasminka i Senad sada imaju skupa mezare u svojoj Arapuši…

Pravi smiraj nikada neće naći, ali neka znaju da su jedno pored drugog, tako je moralo da bude, takva je sudbina i dragi Allah samo zna, zašto je moralo tako da bude. Neka im je vječni rahmet i neka im dragi Allah podari lijepi Džennet. Za njihove žrtve, još nikada nisu pronađeni krivci, još nikada niko nije odgovarao. Nadamo se da dragi Bog sve vidi i da  i za njih postoji kazna, nada se Suada.

Za Jasminku treba da se čuje

Za Jasminku poslije toliko godina, ponovo se čuje, oživljen je njen lik u imenu Udruženja žena „Jasminka Čaušević“ i tako jednostavno treba da bude. Treba da se zna za njenu žrtvu, još zbog toga što je prvi ženski šehid na prostorima USK-a. -Do sada se niko, ama baš niko, nije sjetio da napiše nešto o njoj. Ovo je evo prvi puta ali u jednom drugom kontekstu, i dobro je da se zna jer nas često pitaju tko vam je ta Jasminka i zašto udruženje nosi njeno ime, kazala nam je na kraju Suada Kurtović, predsjednica Udruženja koje upravo po Jasminki Čaušević nosi ime.

Nešto više o Arapuši u video reportaži uvoda o druženju bosanskokrupskih udruženja žena prošle subote. Elma V./Esad Š.

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.