Search
Saturday 31 October 2020
  • :
  • :

Aktiv žena Otoka“: Ko se s’ nama druži život mu je duži, ko sa nama putuje dosadno mu nije…”Video”

Ko se s’ nama druži život mu je duži, ko sa nama putuje, dosadno mu nije…

BOSANSKA OTOKA – Putujući za Bosansku Krupu na ugovorene susrete i zadatke svratili smo usput u Bosansku Otoku, na kratko, a zapravo zadržali se poprilično. Realizirali smo razgovor sa Adnanom Mustedanagićem, predsjednikom KUD-a „Mladost“ koje je osnovano davne 1928. godine, a potom nas je u Domu kulture dočekalo nekoliko žena, članica „Aktiva žena Otoka“ sa predsjednicom Enisom Sivić.

Uređen ambijent u vlastitom prostoru Doma kulture, raspoloženje prisutnih žena i sveukupni dojam nas je ugodno iznenadio i „obavezao“ da umjesto kratkog razgovora sa predsjednicom, ipak pripremimo ovu reportažu, za čiji uvod smo se poslužile video zapisom našeg urednika Esada Šabanagića od prije šest godina, u Bosanskoj Otoci, ali ipak tada u ljepšem ambijentu i boljem raspoloženju.

Ono što smo pripremile i kamerom zabilježili, najbolje je pogledati u video reportaži, koju toplo preporučujemo.

Prostorije „Aktiva žena Otoka“ ukusno su uređene i opremljene svim tehnikama ručnog rada njihovih članica, počev od heklanja, pletenja, keranja, šlinganja, veza, tkanja, necanja, do radova u kojima je kombinovano više tehnika. Ova svojevrsna izložba ručnih radova, sa brojnim priznanjima i fotografijama sa raznih događaja, baš ambijentalno odgovara svemu čime se vrijedne članice Udruženja bave. Sve u kombinaciji predstavlja „muzej“ koji čuva tradiciju izrade ručnih radova, predstavlja karakterističnost radova ovih prostora, potiče članice da u izradi ručnih radova pronalaze najbolji i najopušteniji način korištenja svog slobodnog vremena, na koji način ujedno pokušavaju zaraditi i ovaj vrijedan zanat održavati.

Dakle, vrijedne žene, članice „Aktiva žena Otoka“ nastoje stari način ukrašavanja i uljepšavanja domova sačuvati od zaborava, i to im za sada polazi za rukom.

Inače Bosanska Otoka je davno, još sedamdesetih godina postala kutak općine Bosanska Krupa koji se, do današnjeg dana, vezuje za dio kulturne baštine izrade tradicionalnih ručnih radova. Krenulo je još od priprema za televizijsku emisiju Znanje – imanje u bivšoj državi, koja nije zaboravljena ni do danas. Činjenica da je KUD „Mladost“ osnovano 1928. godine i da nikad nije prekidalo svoj rad, da je Udruženje žena „Aktiv žena Otoka“ najstarije u općini i jedno od najstarijih na prostorima USK-a potvrđuje ove navode kojima treba pridodati i slijedeće: Bosanska Otoka već dvadesetak godina ima najveći ili jedan od najvećih Festivala folklornog stvaralaštva koji baštini tradiciju ovih krajeva. Ovaj Festival trajao je četiri dana uz tri dana folklora i jednu večer sevdaha. U prosjeku je nastupalo oko 800 učesnika, oko 250 po večeri, nastupala su u pravilu 24 KUD-a iz tri države te BiH. Ova vrijedna tradicija po svemu sudeći biće ove godine prekinuta zbog pandemije koronavirusa, a svakako dio tradicije su i članice „Aktiva žena Otoka“ koje imaju obilatu pomoć lokalne zajednice i općinskog načelnika kojima svojim aktivnostima na najbolji i najkorisniji način uzvraćaju.

Iako će restriktivne mjere zbog problema sa koronavirusom ne samo usporiti već i onemogućiti redovne aktivnosti, članice „Aktiva žena Otoka“ brižno čuvaju svoju tradiciju, prije svega izrade ručnih radova, predstavljaju osobenosti radova svog užeg područja, izrađuju ručne radove da na najbolji i najopušteniji način koriste svoje slobodno vrijeme te da takvim radom stvaraju uvjete za zaradu i finansijski održiv zanat kojim od zaborava trgaju svoju tradiciju.

Ručni radovi su oduvijek bili dio tradicije i vrijedna kulturna baština ovih krajeva. U današnjem vremenu zbog masovne proizvodnje jeftinije odjeće, rukotvorine su predugo bile zapostavljne. Danas su modni trend i svojevrsna unikatnost svakog podneblja, mnogo cjenjenija i skuplja, i kod nas i na europskom tržištu.

Potvrđeno je, između ostalog, da je jedan od učinkovitih lijekova ovog tegobnog doba, i posvećenost izradi ručnih radova, kao jednoj od meditativnih tehnika koje opuštaju i oslobađaju od stresa, koje nam daju da očima svojim gledamo plodove rada, kojim možemo uveseliti svoje najbliže, a pri tom uživati u vlastitoj kreativnosti.

Nama volonterkama koje smo po prvi puta u Bosanskoj Krupi bilo je zaista lijepo družiti se sa članicama „Aktiva žena Otoka“ a potom i pripremiti ovu reportažu.

 

 

 

 

 

 

 

Lajla ŽALIĆ i Amina ŠEKIĆ

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.