Search
Tuesday 30 April 2024
  • :
  • :

Čuvari tradicije i baštine Krajine Porodica dr. Hazima Kapića kod Cazina, čuvari tradicije i baštine Krajine!

Ako se kojim slučajem uputite prema Cazinu preko Tržačkih Raštela zapašće vam za oko bogato uređene savremene kuće Krajišnika koji su svoj kruh pronašli radeći decenijama u raznim Europskim državama. Oni domaći poslije rata iskoristili su poslovičnu poduzetnost, pa se tako u svakoj avliji nađe neka trgovina i trgovački centar roba najšire potrošnje. U tom šarenilu savremnih fasada kad se uđe u naselje Rajak ističe se tradicionalno uređena avlija doktora Kapić. Malo ko prođe da nestane, da se očima nadivi ljepote stare krajiške avlije, sa kućom i pomoćnim objektima.

Ako priđete da malo zavirite unutar avlije, na kapiji će vas dočekati tabla oštar pas. Pas koji lavežom dočeka stranca, ipak je miroljubivi kućni ljubimac. Sinovi doktora Kapića ljubazno će vas primiti i domaćinski provesti kroz avliju. Ispričat će vam priču o prodici Kapić koja je davno doselila iz Hercegovine, i koja je poslije nekoliko generacija postala prava Krajiška porodica. Stara krajiška kuća sa pomoćnim objektima je pravi živi muzej, u pravom smislu riječi, jer još uvjek služi svojoj stambenoj namjeni, a bogme i poslovnoj doktora Kapića.

Prelijepo uređena avlija koja odiše čistoćom i mirisima cvijeća, pravi je lijek za pacijente hećima Kapića. Kada uđete u avliju, kao da ste ušli u drugi svijet, nekih par vjekova ranije, ipak uljepšan savremenim stilom uređenja okućnice. U hambaru koji služi kao otvorena garaža za savremena vozila, na zidovima stoje ukusno poredane memoralije porodice Kapić. Vrata sa stare Kapića kuće koji su tradicionalno bili stolari govore o vještini starih majstora.

Desetci upotrebnih predmeta starinske namjene, govori o tradicionalnoim životu krajiških porodica. Omaleni čardak na uglu avlije uređen je u divanhanu. Stara sofra oko koje se okupljala porodica, najbolje oslikava tradiciju seoske kuće. Ko poželi može i kahvu popiti na minderu poput starih aga i begova koji su vladali Krajinom. Pušači mogu uz čibuk duhana doživjeti svojevrsnu nirvanu.

Porodični Kur´an ostavljen je u amanet mlađima, za uspomenu na didove i nane koji su uz ezan sa obližnih džamija obavljali tradicionalne islamske molitve. Stara avlija priča priče o težačkom životu na Krajini. Ono što je silom prilika nestalo, to su konji i zaprege, krave koje su hranile mnogobrojnu čeljad i djecu, pokoja ovca ili jato kokošaka. O tome svjedoči kruzana koja omeđuje imanje prema cesti. Mjesto njih u avliji stoji parkirano motorno vozilo, koje svojom savremenom pojavom naglašava ljepotu tradicije. Kapića kuća nije stereotipna etno kuća kakve danas niču ko gljive poslije kiše. Ona stoji na svojim temeljima, decenijama prije ove pomodorne pojave.

Stara kuća koja je tradicionalno centar okupljanja porodice Kapić, svojim izgledom podsjeća na stare Krajiške kuće. Tradicionalne kuće i život na Krajini nestaju pod pritiskom savremenog života i odlaze u istoriju. Primjeri poput ovog, najbolji su način očuvanja kulturne baštine na kojoj počiva Krajina.

Tradicionalna krajiška avlija i kuća, svjedoci su tradicionalnog života. Kapića kuća još uvjek je živi muzej, ponosni na svoje pretke Kapići vjerno čuvaju svoju baštinu. Na sreću, ljubav prema tradiciji i starinama naslijedili su mlađi članovi familije, na kojima svijet ostaje. Ljubazno kako i dočekuju, sinovi doktora Kapića, tako i ispraćaju musafire kulturne baštine. Ako vas kojom prilikom putevi nanesu na ovaj kraj, posjetite Kapića kuću. U njoj još uvjek živi duh stare Krajine.

Piše: Rešad Behić

MACANOVICI.NET




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.