Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Zastava s ljiljanima na današnji dan, prije 25 godina, zvanično usvojena

Zastava s ljiljanima na današnji dan, prije 25 godina, zvanično usvojena

Prva zastava i grb nezavisne Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni na današnji dan 1992. godine.

Prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Bijela zastava bila je pravougaonog oblika, s grbom u sredini koji je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića s plavim štitom podijeljenim na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom s po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju.

Zastava s ljiljanima, grb i himna “Jedna si jedina” bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine tokom rata, i neposredno nakon završetka ratnih sukoba.

Historičar Enver Imamović iznio je ideju da se 1992. godine obilježja BiH iz Socijalističkog perioda zamijene motivima iz hiljadugodišnje tradicije BiH, a to je srednjovjekovna Bosna.

Tako su srednjovjekovna obilježja uzeta kao motivi savremene BiH, jer srednjovjekovlje na najbolji način oslikava zajedništvo svih naroda u BiH. Zastava s ljiljanima prvi put je zvanično predstavljena 22. maja ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Odlukom visokog predstavnika Carlosa Vestendorpa 1998. godine zamijenjena je sadašnjom zastavom i grbom koja treba da simbolizira evropski put 

Autor: avaz.ba Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.