Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Vandalski napad na džamiju u Ahmićima: Nepoznata osoba ostavila zastrašujuću poruku

Vandalski napad na džamiju u Ahmićima: Nepoznata osoba ostavila zastrašujuću poruku

Mučna i neugodna situacija desila se u Ahmićima u noći sa četvrtka na petak. 

Mjesni imam Mahir ef. Husić pronašao je u spomen sobi žrtvama zločina u Ahmićima poruku u kojoj se poziva na izbacivanje fotografija iz spomen sobe iz religijskih razloga, dok je u džamiji naišao na skrnavljenje u vidu potrganih trideset tespiha. Prema prvim indicijama, a na osnovu karaktera poruke, radi se o počiniocu-pripadniku vehabijskog pokreta.

Otključana vrata

U Ahmićima postoje dvije džamije u kojima se naizmjenično klanja namaz. U džamiji u kojoj se desio incident nije bilo nikoga, ali su vrata ostala otključana za vjernike koji žele u njoj obaviti namaz. O svemu smo razgovarali sa Elvedinom Kermom, predsjednikom udruženja „16.april“ i predsjednikom džematskog odbora.

– Ovo je uradila osoba bez osjećaja, bez karatera i bez imalo ljudskosti. Džemat funkcioniše besprijekorno, vrata džamije su otključana svima i neko je iskoristio to da potrga tespihe i ostavi poruku, jer su mu zasmetale slike u spomen sobi, koja je zasebno od džamije i u kojoj se namaz ni ne obavlja, kaže nam razočarani Kermo i dodaje da se u ovoj situaciji ne može direktno upirati prstom na bilo koga bez dokaza.

Izolovani incident

Lokalni imam Mahir ef. Husić, kojeg smo zatekli u džamiji u kojoj se dogodio incident, također kaže da ne može ni na koga da se svaljuje krivica bez dokaza. Pokazuje nam mjesto gdje je našao poruku u petak ujutro. Kako kaže prvo je mislio da je neko od turskih posjetioca ostavio dovu, jer imaju takav običaj. Poslije je našao i rastrgane tespihe u džamiji. Prema riječima Elvedina Kerme o svemu su upoznati i glavni imam, ali i muftijstvo travničko, a zbog činjenice da je ovo izolovani incident cijeli slučaj nije prijavljen policiji.

Šta je pisalo u poruci?

Bojte se Allaha, ne zavodite ljude i ne dajte im ideje da vješaju slike u svoje kuće, kad znate da meleci ne ulaze u te prostore, pa gdje je u ovome hajr? Allah vas uputio, klonite se toga, piše između ostalog u poruci koju je našao Mahir ef. Husić.

3

Autor: K. TOPALOVIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.