Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Uskoro objava imena branitelja BiH i drugih kojima država daje naknade zbog učešća u ratu

Vlada Federacije BiH utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica u kojem je jednim članom predviđena uspostava registra i njegova javna objava.

Salko Bukvarević: Bit će objavljeno i po kojoj osnovi neko prima naknadu iz budžeta FOTO: Arhiv

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, kazao je u izjavi za Faktor da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH. 

– Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru i očekujemo njegovo razmatranje i usvajanje u Parlamentu FBiH – dodao je Bukvarević.

Drugi registar, onaj u kojem je oko 95.000 korisnika boračko-invalidske zaštite, uspostavljen je 1. januara ove godine i u njemu je oko 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 su članovi porodica šehida i poginulih boraca te oko 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

– Već vršimo obračun po toj bazi – naglasio je Bukvarević. Ranije su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH dali mišljenje da se registar boraca ne bi trebao objaviti.

Petar Kovačević, direktor ove agencije, kazao je za Faktor da federalno ministarstvo nije navelo “legitimnu svrhu” javne objave tih podataka.

– Nije dovoljan razlog to što su te osobe korisnici budžetskih sredstava, jer bi to bilo jednako objavi imena svih korisnika budžetskih sredstava kao što su, naprimjer, penzioneri – kazao je Kovačević. Postavljalo se i pitanje da li bi objava bila kršenje Evropske konvencija o ljudskim pravima, odnosno Člana 8 ove konvencije koji govori o “pravu na poštovanje privatnog i porodičnog života”.

– Naravno, mi ćemo pratiti ono što kaže Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH. Smatramo da je dovoljan argument to što se troše budžetska sredstva, da objavu Registra boraca traže sve boračke organizacije i javnost kako bi se znalo koliko je ko dobio novca iz budžeta i na osnovu kojeg rješenja – naglasio je Bukvarević.

Ministarstvo će morati nakon izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica morati donijeti i podzakonske akte, odnosno pravilnike o načinu i pristupu tim informacijama i to će raditi u komunikaciji sa Agencijom o zaštiti ličnih podataka BiH.

– Objavili bismo ime i prezime branioca, ime jednog roditelja i vrijeme provedeno u Oružanim snagama i koristi li eventualno neko od prava, odnosno je li ratni vojni invalid, da li je član porodice poginulog ili dobitnik nekog ratnog priznanja, odnosno da se navede i pravna osnova po kojoj prima neka sredstva iz budžeta. Registar će biti uvezan i s kantonima da se vidi i šta korisnici primaju i iz kantonalnih budžeta – pojasnio je Bukvarević.

Ministar navodi da je zamišljeno da, kao u Hrvatskoj, svako može preko interneta u pretraživač upisati nečije ime i prezime i pronaći navedene podatke o toj osobi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.