Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

USK: Bolnicama gubici, direktorima velike plate

USK: Bolnicama gubici, direktorima velike plate

Prema njegovim riječima, situacija u ovdašnjem zdravstvu opterećena je nizom problema, počevši od finansijskih do onih organizacijske prirode. Rošić se posebno osvrnuo na stanje u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, gdje su kumulativna dugovanja dostigla iznos od 14 miliona maraka, zbog čega ovoj zdravstvenoj ustanovi konstantno prijeti blokada rada.

“Neprihvatljivo je da gubici ove najveće zdravstvene ustanove na području USK na mjesečnom nivou iznose 250.000 maraka. Slične finansijske teškoće su i u drugim ustanovama i potrebno je što hitnije djelovati kako bi se spriječio kolaps čitavog sistema”, rekao je Rošić.

Plate rukovodilaca u zdravstvenim ustanovama, kako direktori bolnica, tako  i domova zdravlja u ovom kantonu imaju veće plate od premijera USK, iako većina ovih ustanova posluje s velikim gubicima. Iako je Vlada USK prošle godine donijela odluku da se plate menadžmentu u javnim ustanovama i preduzećima ograniče i da ne mogu biti veće od tri prosječna dohotka u FBiH, ova odluka u zdravstvenom sektoru, zbog nedonošenja popratnih akata još nije zaživjela.

Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK, istakao je organizacijske probleme i nedovoljnu saradnju ovdašnjih ustanova. On je rekao da dvije bolničke ustanove na području kantona, Kantonalna bolnica u Bihaću i Opća bolnica u Sanskom Mostu, iz nepoznatih razloga, gotovo uopće ne sarađuju.

“Imali smo situaciju da je požar u Kantonalnoj bolnici potpuno uništio operacione sale, i umjesto da se u tom slučaju iskoriste bolnički kapaciteti u Sanskom Mostu, pribjeglo se improvizacijama ili upućivanju pacijenata u druge bolničke centre, čime se samo povećavaju troškovi”, istakao je Kapić. On je apelovao na sve zaposlene u zdravstvu da se pridržavaju mjera štednje i racionalizacije kako se ne bi dodatno komplikovala ionako teška materijalna situacija u ovoj oblasti.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.