Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

UDRUŽENJE ŽENA ”MALA KLADUŠA,,

Predstavljamo vam: Udruženje Žena “Mala Kladuša”

Udruženje žena Mala Kladuša osnovano je 8.4.2014. godine. Udruženje sačinjavaju članovi različite dobne skupine sa ukupno 40 članova, od toga 20 aktivnih. Udruženje je nestranačka i nevladina organizacija posvećena pružanju pomoći od žena čiji cilj i jeste da odgovori osnovnim potrebama građana – žena Male Kladuše koje se ogledaju u kulturnim, ekonomskim, socijalnim, institucionalnim, obrazovnim, ekološkim, humanitarnim, zdravstvenim, kao i drugim ciljevima koje služe za razvoj i napredak žene u društvu.

Navedene ciljeve nastojimo ostvariti kroz održavanje humanitarnih priredbi, tradicionalnih sijela, izradom starih vezova – očuvanje kulturne baštine, odlaskom na sajmove, uređivanjem MZ-e, kao i saradnjom sa lokalnom zajednicom. Naziv koji nosimo je istovremeno i naziv naše MZ-e kojim se ponosimimo .
Tokom rada podržale smo mnoge humanitarne akcije. Što se tiče druženja i nastupa izdvajamo, sajam List Lukavac, sajam zdrave hrane kao i sajam trešnje u Mostaru. Posebni nastupi folkora su u našim susjedim općinama Bihać ( u Berkovici), Bužim i Cazin. Želja nam je da obiđemo cijelu našu Bosnu i Hercegovinu, pa i van naših granica u skladom naših mogućnosti. Što se tiče podrške lokanih vlasti, možemo samo reći, da imamo prostorije u MZ i nemamo za to problema. Jedina podrška smo same sebi, finaciramo se same i tako skromno radimo dalje.
POGLEDAJTE NEKE FOTOGRAFIJE—Ovom prilikom se zahvaljujemo MZ, koja nam je ustupila prostor pa tako svoje aktivnosti nesmetano obavljamo. Za daljni rad u našem udruzenju djeluje, folkorna tradicionalna i sekcija narodnih rukotvorina. Imamo velike želje i upornost, imamo suradnju sa svim susjedim općinama, koje žele biti skromne kao i naše udruženje. Jer moram da kažem, jedno geslo kojeg se držimo Budimo skromne, iskrene i poštene, za uzvrat bićemo i poštovane. Naše udruženje i dalje će raditi na promociji naše tradicije, običaja i ručnih radova. Nedamo svoju kulturnu baštinu i tradiciju, želimo je sačuvati da nam ne tone u tihi zaborav.
Sugovornik za izjavu predsjednica Udruženja žena “Mala Kladuša” gospođa Bektašević Zarifa

Autor: Hasan Keranović za Macanovići.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.