Search
Wednesday 26 February 2020
  • :
  • :

Udruženje „Koprivna“ priredilo nekadašnje „Bosansko sijelo“(VIDEO)

GORNJA KOPRIVNA – Sredinom prošle godine Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne obilježilo je deset godina rada i postojanja. Ovo Udruženje, tvrde oni koji prate njihov rad, među najaktivnijim je na ovim prostorima. Minulo vrijeme obilježila je stalna borba za očuvanje zavičajne te bosansko– hercegovačke tradicije čime je uoči mubarek mjeseca Ramazana prije nekoliko dana to i potvrđeno organiziranjem nekadašnjeg „Bosanskog sijela“ u organizaciji i izvedbi članica i članova Udruženja.

Ovim je Udruženje „Koprivna“ potvrdilo kontinuitet i istrajnost u očuvanju zavičajne tradicije. U organizaciju „Bosanskog sijela“ uloženo je mnogo truda i slobodnog vremena organizatora jer je trebalo dovesti planirane goste iz Sarajeva, Bihaća i susjednih općina USK-a. Ovo Udruženje inače često nastupa na raznim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, pa i šire, i stoga treba biti aktuelno i uvijek spremno, a sve to da bi se očuvala tradicija običaja popraćeni izvornim pjesmama.

Za realizaciju koreografije „Bosansko sijelo“ organizatorima su se pridružili poznata interpretatorka sevdalinke Kadira Ćano Murtić sa kojom je u društvu bila Džehva Havić Alagić, spisateljica iz Bihaća, Šerif Kapo, jedan od najpoznatijih harmonikaša iz Sarajeva, Refija Muslić, predsjednica Udruženja „Saraj sevdah“ iz Sarajeva, dugogodišnja interpretatorka sevdalinke, Izet Jonuzović, harmonikaš, mladi izvrsni harmonikaš Haris Tahirović, Izvorna grupa „Kumovi“ iz susjednih Ponjevića te Izvorna grupa „Kladuški bećari“, naravno, uključujući sve članice Udruženja „Koprivna“. Domaćinima i organizatorima podršku je pružio i Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina te neizbježni borac za očuvanje starina ovih prostora Hasan Keranović.U programu je bilo svačega po malo, interpretacija nekadašnje udaje-ženidbe koju su nazvali „Svadba stari običaji“, te starih narodnih izvornih pjesama i sevdalinki.

Ovakav vid druženja ima za cilj da se prisutni prisjete minulog, kažu ljepšeg, vremena kada je sve nekako izgledalo bolje, ljepše… kada je bilo više sloge i poštovanja kod svakog insana. Sevdalinku je teško opisati, zato je treba slušati. Sevdah inače predstavlja bitisanje ljudi, naroda Bosne i Hercegovine, sevdalinka je život. Ona probudi osjećaj zato što je sevdalinka historijski naklonjena narodima Bosne i Hercegovine, a time i Krajišnicima jer ustvari znači identitet naših naroda, naše domovine, naše Krajine. U upriličenom ambijentu prisutni su uistinu uživali jer su „svirale“ čak tri harmonike. Za sve učesnike u programu i sve goste vrijedne članice Udruženja pripremile su domaću hranu i osvježenje.Organizacija, uloženi trud, uglavnom članica Udruženja, te na kraju njihovo zadovoljstvo koje se vidjelo na licima, ohrabrenje su da tradicija sa ovih prostora još dugo u zaborav neće. Svim ljubiteljima tradicije predlažemo u priloženim video zapisima pogledati dvije ranije reportaže koje se odnose na Udruženje “Koprivna”. Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.ba

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.