Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Učenici iz Sanskog Mosta skupljaju novac za sugađanina koji treba ići na operaciju

N

Učenici Mješovite srednje škole iz Sanskog Mosta organizovali su u petak prodaju kolača u centru ovoga grada, a prikupljeni novčani prihod biće uplaćen na račun za liječenje Sanjanina Jasmina Cerića, kojem je neophodna operacija očiju kako ne bi izgubio vid.

Prema riječima učenice Eme Hasanbegović, na ideju su došli spontano, vođeni solidarnosti i humanosti.

“Mislim da je važno da učenici na ovakav način razvijaju empatiju i osjećaje za pomoć ljudima kojima je to zaista neophodno. Razglasili smo to po školi, podržali su nas naši profesori i roditelji, zahvaljujući kojima smo osigurali kolače. Nešto smo kupili, a nešto su napravile naše majke”, istakla je Hasanbegovićeva.

Inače, ovo je samo jedna u nizu humanitarnih akcija s ciljem da se pomogne Ceriću, dugogodišnjem tonskom realizatoru radijskog programa u Radio-televiziji Sana.

Do sada je prikupljeno više od 21.000 KM od neophodnih 35.000, koliko košta operacija u Turskoj.

Cerićevi problemi s vidom su započeli kada je prije tri godine preležao korona virus, a odmah poslije toga primijetio je da mu je oslabio vid. Bolest je vremenom uznapredovala, pa je lijevo oko u potpunosti izgubio, dok na desno vidi tek oko četrdeset posto.

Svi pokušaji da se liječi u Bosni i Hercegovini su bili bezuspješni, a nada se pojavila kada je kontaktirao ženu čije je dijete imalo uspješnu operaciju očiju u Turskoj.

Ljekari na “International plus” klinici u Istanbulu uspjeli su dječaku koji je bio potpuno slijep povratiti vid, pa je Cerić preko majke mališana stupio u kontakt sa ovom zdravstvenom ustanovom.

Turski ljekari su dali garanciju kako bi se kroz dvije operacije, koje bi uključivale implantaciju matičnih ćelija u desno oko, ono moglo spasiti. Najveći problem predstavljaju finansijska sredstva, koja porodica Cerić jednostavno nema.

Jasmin od svoje plate izdržava suprugu koja je nezaposlena i 17-godišnju kćerku, kao i 91-godišnju majku koja je nemoćna osoba prikovana za postelju.

Svi koji žele da pomognu novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račune Sparkasse bank broj:  1990440063238569   na ime Jasmin Cerić.

izvor,,CH
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.