Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Tuzla: Više od pedeset poslodavaca ponudilo 1.000 radnih mjesta

Tuzla: Više od pedeset poslodavaca ponudilo 1.000 radnih mjesta

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (SZZ TK) organizirala je jučer u Tuzli Sajam zapošljavanja, na kojem je pedesetak kompanija iz BiH zainteresiranim nezaposlenim osobama ponudilo više od 1.000 novih radnih mjesta. 

Stručni ispit 

Bila je ovo jedinstvena prilika da nezaposleni, od kojih je najviše mladih, ostvare kontakt s potencijalnim poslodavcima, prilože svoj CV te popune prijavu za posao za neko od radnih mjesta u građevinskoj, mašinskoj ili ekonomskoj struci te u oblasti informatike, prava, bankarstva…

– Završila sam Odsjek za radiologiju na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Odradila pripravnički staž, položila stručni ispit, ali posla nema ni na vidiku. Došla sam da vidim šta se nudi, pa možda bude sreće. Vidim da je sajam prilično posjećen, vjerovatno će biti nešto – kaže Dženana Ćudić, jedna od nekoliko stotina posjetilaca. 

Među 88.000 nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu je i Ermin Muminović iz Živinica. Završio je Građevinski fakultet. 

– Od marta sam na birou. Dobio sam pozivnicu da učestvujem na ovom sajmu. Za sada imam dobre utiske. Idem dalje sklapati nova poznanstva s poslodavcima – ističe Muminović. 

Prema riječima Senada Muhamedbegovića, direktor SZZ TK, cilj sajma jeste kontakt između poslodavaca i nezaposlenih. 

Deficitarni kadrovi 

– Najviše je potrebno građevinskih i mašinskih inžinjera, magistara farmacije, inžinjera elektrotehnike i informatike, građevinske operative, tesara, zidara, molera… To su oni kadrovi koji su deficitarni, a koje naši poslodavci potražuju – kaže on. 

Privredni rast

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović smatra da je 2016. bila godina pomaka kada su u pitanju poslovne prilike u TK.

– Vlada Tuzlanskog kantona radi na mnogim aktivnostima. Ovo je jedna od aktivnosti koje mogu pružiti novi poticaj da se užurba privredni rast TK i da stvorimo što više radnih mjesta u našoj privredi – poručio je Mićanović. 

Autor: M. M
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.