Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Turski parlament donio odluku koja bi mogla promijeniti cijelokupnu situaciju na Bliskom istoku

Turski parlament donio odluku koja bi mogla promijeniti cijelokupnu situaciju na Bliskom istoku

Samo dan nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Jemen i Maldivi prekinuli diplomatske odnose s Katarom i tako potpuno izolovali tu zemlju zbog, kako su rekli, podrške terorističkim grupama i odnosa s Iranom – turski parlament je u hitnoj proceduri usvojio zakon koji odobrava njihovim trupama da budu prebačene u vojnu bazu u Kataru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je izrazio podršku Kataru, a kazao je da niko neće imati koristi od politike izolacije ove naftom bogate zemlje. Dodao je da će zvanična Ankara učiniti sve što može da pomogne u krizi.

Poznato je da Turska i Katar dugi niz godina gaje prijateljske odnose. Posebna poveznica dvije zemlje je Muslimansko bratstvo – panislamska organizacija koja je duboko ukorijenjena u politiku na Bliskom istoku. 

Reuters javlja da je ovaj potez predstavlja očiglednu podršku Kataru, koji se našao pod diplomatskom i ekonomskom izolacijom. Obje zemlje su pomagale, ističe Reuters, Muslimansko bratstvo u Egiptu te Assadovu opoziciju u Siriji. 

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir danas je izjavio da se moraju povećati napori kako bi se što prije riješio sukob unutar Zalivskog vijeća za saradnju.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova UAE, Anwar Gargash koji je rekao da “nema o čemu da se pregovara s Katarom”, a dodao je da su sve opcije otvorene, uključujući i upotrebu sile – prenosi Associated Press.

Zanimljivo je i stajalište zvaničnog Washingtona. Naime, Trump kritikuje Katar, dok ih Pentagon hvali tako da su i američki mediji poprilično zbunjeni.  

Hoće li ovo značiti pogoršanje odnosa između Turske i UAE – saznat ćemo vrlo brzo – ali jedno je sigurno! Bliski istok, nakon jučer, definitivno više nije isti…

 

 

Autor: M. M. – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/296761/turski-parlament-donio-odluku-koja-bi-mogla-promijeniti-cijelokupnu-situaciju-na-bliskom-istoku#sthash.Cg5wX7LE.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.