Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Trump će večeras saopćiti odluku koja bi mogla promijeniti svijet: Hoće li propasti historijski sporazum iz Pariza

Trump će večeras saopćiti odluku koja bi mogla promijeniti svijet: Hoće li propasti historijski sporazum iz Pariza?

Nakon što su jučer amarički mediji objavili da je predsjednik SAD Donald Trump donio odluku o povlačenju ove države i Pariškog klimatskog sporazuma, oglasio je i sam Trump.

On je na svom Twitter nalogu napisao da će svoju konačnu odluku saopćiti danas u 15 sati, odnosno oko 21 sat po našem vremenu.

 

Dok su spekulacije sve glasnije o tome da je Trump odlučio da se povuče iz historijskog sporazuma, kojeg su potpisale sve velike ekonomije svijeta 2015. godine, stižu i reakcije.

Prvi se oglasio šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker. On je kazao da bi takva odluka Trumpa mogla imati dalekosežne posljedice te da bi ga neko na to trebao upozoriti, a reagirali su i visoki zvaničnici moćne Kine, koji su stali na stranu EU.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying navela je da dogovor nije bilo lako postići te da on predstavlja najširi mogući konsenzus međunarodne zajednice.

– Klimatske promjene su globalni izazov. Niti jedna država se ne može izuzeti iz ovoga – rekla je na brifingu za novinare.

Bez obzira na to šta druge države poduzmu, Kina će nastaviti sa svojim „zelenim“ razvojnim konceptom i jačanjem mjera za borbu protiv klimatskih promjena, a kako je definirano u ugovoru.

– Spremni smo raditi zajednički da zaštitimo Pariški sporazum, promoviramo pravila i regulacije iz nastavka razgovora i efektivno ih provodimo – rekla je Chunying.

Na pitanje da li će Kina razgovarati sa Trumpom o sudbini američkog učešća, ona je odgovorila samo da su obje države u bliskoj komunikaciji u pogledu brojnih tema, a to „uključuje i pitanje klimatskih promjena.“

Povlačenje SAD, kao najveće svjetske ekonomije i drugog najvećeg emitera gasova koji prave efekt staklene bašte, mogao bi imati duboke posljedice. 

Iako sam izlazak SAD ne bi znatno uticao, New York Times navodi kako bi ovu odluku moglo slijediti veći broj zemalja koje su na samom početku bile nesigurne u potpisivanje, a to bi moglo dovesti do raspada sporazuma.

Trump je i tokom svoje predizborne kampanje kritizirao Pariški sporazum, tvrdeći da je on štetan po ekonomiju SAD, jer bi se smanjenjem emisije gasova morala umanjiti i proizvodnja.

Autor:MM

MACANOVICI.NET
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.