Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Treća folklorna manifestacija i Dunjijada održana u Pištalinima

PIŠTALINE/BOSANSKA KRUPA – Minule sedmice, (02. juna), Udruženje žena „Miris dunja“ i Kulturno-umjetničko društvo „Behar“ iz Pištalina organizirali su svoj već tradicionalni festival naziva „Folklorna manifestacija i Dunjijada“ koja je održana na novoizgrađenom školskom igralištu u Pištalinama.

U realizaciji ovog projekta, svojim učešćem učestvovala

 

su udruženja žena i kulturno-umjetnička društva sa prostora Bosanske Krupe i Cazina i to: pored organizatora – Udruženja „Miris dunja“ i KUD-a „Behar“, učestvovali su u programu Udruženje žena „Vakat“ – Jezerski, Udruženje žena „Ruža“ Majetići (Cazin) sa Folklornom sekcijom,   Kulturno umjetničko društvo „Kulin ban“ iz Graza – Austrija, KUD „Mladost“ – Bosanska Otoka, KUD „Liskovac“ – Liskovac (Cazin), Udruženje žena „Kula“ – Ostrožac, Udruženje „Koprivna“ sa Folklornom sekcijom – Gornja Koprivna te Izvorna grupa KUD-a „Stijena“ iz Stijene. U publici je primjećena i Zemira Kapić, predsjednica Udruženja žena „Ašik kaldrma“ iz Podzvizda, sa grupom svojih članica ali bez nastupa jer su dan ranije nastupali u Crikvenici. Naravno, bilo je još predsjednica ili predstavnica i drugih udruženja žena i kulturno-umjetničkih društava sa prostora USK-a.

Program je i ove godine bio raznolik, lepršav i pun dinamike i sve je dobro i lijepo funkcionisalo pa su organizatorice mogle da na kraju svega odahnu jer je jedna velika obaveza uspješno odrađena i to koji minut prije početka kiše koja i nije padala nešto ozbiljno. Učesnicima, pokroviteljima i donatorima dodijeljene su zahvalnice a među kojima je bila i Redakcija ReprezenT. Nakon programa priređena je zakuska sa pićem i domaćim jelima za sve učesnike i goste.

-Sada kada je sve gotovo, mogu reći da smo mi organizatorice iz Udruženja žena „Miris dunja“ i našeg Kud-a „Behar“ prezadovoljne. Zadovoljne smo igrom, reakcijom publike, uopće čitavim ambijenstom i manifestacijom, kazala nam je na kraju programa Suada Hadžipašić, predsjednica UŽ „Miris dunja“ iz Pištalina.

Učesnicima u programu i prisutnoj publici obratio se gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović poželivši održavanje manifestacije i slijedeće godine koju će lokalna zajednica svesrdno podržati. Voditeljica programa bila je donedavna predsjednica ovog Udruženja Endira Hadžipašić, osoba koja je najzaslužnija za njegovo osnivanje. I njoj su organizatorice dodijelile prigodnu zahvalnicu.

Udruženje žena „Miris dunja“, kao i sva druga aktivna udruženja u svojim lokalnim zajednicama su nosioci kulturnih ali i socijalnih aktivnosti te su okosnica druženja i dobrih primjera aktivnosti i projekata. Pokretači su mnogobrojnih dešavanja, kao i žila kucavica života i rada lokalne zajednice i mladih u njoj. Upravo zbog poraslih ambicija ova Treća manifestacija održana je na otvorenom, u odličnim uslovima. Naravno, sve je to moguće kada je lokalna vlast raspoložena za takve projekte i kada je, to posebno treba istaći, snažna i redovna podrška kao i ovoga puta.

-Udržene žena za održivi razvoj „VAKAT“ Jezerski – Bosanska Krupa predstavilo se sa izvornom pjesmom našeg kraja a uživale smo u predstavljanju drugih udruženja i kulturno-umjetničkih društava. Svaka grupa je bila posebna na svoj način, sve je proteklo lijepo. Čestitamo organizatoricama, napisala je na profilu svog Udruženja, Suada Suljić Harčević, predsjednica.

O Pištalinama iz kojih dolaze članice Udruženja žena „Miris dunja“ i KUD „Behar“ naša Redakcija je dosta toga objavila, ali će ipak i ovoga puta ponoviti da se ova Mjesna zajednica nalazi na pola puta od Bosanske Krupe ili isto toliko od Cazina, a kojem organizacijski pripada džemat Pištaline. Stoga mještani u zbilji kažu kako podjednako pripadaju gradovima Bosanske Krupa i Cazin.

Za ovu bosanskokrupsku Mjesnu zajednicu, ne bez razloga, kažu da je posebna. Ne samo zbog imena, već i napretka, ali i uređenosti cijelog područja. Zahvaljujući upravo tome i osnovanom Udruženju žena „Miris dunja“ ovdje pronalaze način kako da od zaborava otrgnu što više onoga čega se njihove članice još sjećaju, a mlade posebno okupljaju kroz KUD „Behar“ koji je svojim nastupom otvorio i zatvorio ovu svečanost sa svoje dvije koreografije. Esad ŠABANAGIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.