Search
Monday 30 January 2023
  • :
  • :

Svi putnici koji se od danas vraćaju u Sloveniju obvezni su karantenu (ako su zdravi) ili izolirati (ako pokazuju znakove zaraze)

Od danas je na svim graničnim prijelazima i kontrolnim točkama stupila na snagu nova mjera čiji je cilj suzbijanje širenja zarazne bolesti covid-19.

Tako su od danas, 4. travnja, od 6 sati ujutro, sve osobe koje se vraćaju u Sloveniju zdrave, dužne su u karantenu zbog moguće zaraze novim koronavirusom. Međutim, izolacija je propisana za osobe s znakovima nove infekcije koronavirusom po povratku iz inozemstva. 

Policijski službenici, u suradnji s predstavnicima civilne zaštite i zdravstvenih djelatnika, svim slovenskim i stranim državljanima, od prijelaza na graničnom prijelazu ili kontrolnom punktu, od sada, također obavještavaju sljedeću obavijest ili upute: Upute za putnike , što putnici moraju uzeti u obzir.

Obavijest NIPH-a na graničnim prijelazima za slovenačke i strane državljane koji se vraćaju iz Slovenije *

* Uputstvo se ne odnosi na radne migrante i osobe koje prevoze robu u Sloveniju ili u tranzitu, te osobe koje istog dana putuju preko Slovenije u drugu zemlju. Odnosi se na radnike koji prelaze granicu radi sezonskih radova. Smjernice se odnose na cestovne i željezničke prijelaze, kao i na luku i aerodrom.

U Sloveniji je naručena karantena za zdrave osobe zbog moguće infekcije koronavirusom po povratku iz inozemstva i izolacija za osobe s znakovima nove koronavirusne infekcije.

1. Ako ste zdravi , proslijedit ćemo vaše podatke Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ), koji će predložiti karantenu na vašu stalnu ili privremenu adresu u roku od 14 dana od vašeg dolaska u Sloveniju. Na prijedlog NIJZ-a Ministarstvo zdravlja donijet će odluku o karanteni koja će vam biti poslana preporučenom poštom, bilo na stalnu ili privremenu adresu, zajedno s uputama.

Krenite najkraćim putem do kuće ili stana u karanteni bez zaustavljanja. Dok ne primite odluku, izolirajte se (ostanite kod kuće i izbjegavajte kontakt s drugima). Ako nešto trebate iz trgovine, nazovite ga susjeda ili zatražite pomoć Crvenog križa / Civilne zaštite. Novčana kazna u iznosu od 400 USD predviđena je za nepoštivanje zakona.

2. Ako primijetite bilo kakve znakove bolesti koje su nove za koronavirus (npr. Neispravnost, prehlada, kašalj, groznica, kratkoća daha), odmah se izolirajte (prekinuti kontakt s drugim ljudima) i nazovite svog liječnika ili hitnu službu. , gdje živite. Prema nahođenju liječnika, biti ćete u izolaciji kod kuće ili u bolnici.

3. Ako na vašoj stalnoj ili privremenoj adresi ne postoje odgovarajući karantenski ili izolacijski uvjeti (npr. Nemate mogućnost boravka u vlastitoj sobi ili dijeljenja kućanstva s osobama koje su najviše ugrožene zbog njihovog zdravstvenog stanja), odmah obavijestiti graničnu policiju da će vam Civilna zaštita osigurati odgovarajuće alternativno mjesto u određenim hotelskim objektima. Primit ćete odluku o karanteni i upute prije vašeg smještaja. pokraj nje na ovoj lokaciji.

NIJZ.SI
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.