Search
Monday 20 May 2019
  • :
  • :

Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

U Kongresnoj sala Islamskog centra u Rijeci u subotu 2. ožujka održana je svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Manifestaciju kojom su Bošnjaci Primorsko-goranske županije obilježili Dan nezavisnosti BiH otvorio je Mješoviti zbor „Sevdalije“ koji djeluju pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za PGŽ.
Nakon predstavljanja uzvanika i predstavnika bošnjačkih asocijacija i udruženja, nazočnima se u ime organizatora obratio predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine PGŽ i predsjednik BNZ za PGŽ, Senad Hajdarević, koji se referirao na činjenice o obnovljenoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine te je pritom napravio kraći povijesni pregled bosanske državotvornosti.
U ime Primorsko-goranske županije nazočnima se obratio pročelnik Ureda župana Gordan Petrc, koji je potvrdio dobru suradnju Županije i Grada Rijeke sa svim nacionalnim manjinama te najavio povećanje financijskih sredstava kako bi udruženja mogla provoditi još kvalitetnije programe i predstavljati Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture.

Poslije njih govorili su Bermin Meškić, član Savjeta za nacionalne manjine RH iz reda bošnjačke nacionalne manjine i savjetnik gradonačelnika grada Cazina Jusuf Bajrektarević koji je između ostalog istakao:
– Ovdje u gradu Rijeci u Kongresnoj sali Islamskog centra slušajući ove kulturno-umjetničke izvedbe mi zapravo zaključujemo zbog čega je Rijeka odabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Bošnjaci su svojom vjerom, svojom kulturom, tradicijom i svojim doprinosom u obrani Republike Hrvatske svijetla točka i mi se ponosimo na našu bošnjačku zajednicu u Republici Hrvatskoj.

Nakon službenog obraćanja uzvanika uslijedio je zabavni dio večeri u kojem su pod dirigentskom palicom maestre Maje Bolić ponovno nastupili članovi mješovitog zbora „Sevdalije“.
U programskoj točki “Domovina u mom srcu” Denis Beganović, inače predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u Crikvenici, predstavio se dvjema pjesmama – „Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom“ i „Bosna za sva vremena“.
U zabavnom programu sudjelovali su još BKUD „Vodnjan“ predvođen predsjednikom Bilalom Pekarićem, i novoosnovani KUD Sevdah“ iz Rijeke. Predsjednica KUD-a „Sevdah“ Jasna Peršić je potom uručila zahvalnice svima koji su prepoznali i podržali njihov rad na promicanju kulturnih i kulturoloških vrijednosti. Zabavni dio zaključio je ženski pjevački zbor “Bulbuli” iz Zagreba koji je pod dirigentskom palicom skladatelja Ismeta Kurtovića izveo niz dobrih starih sevdalinki.

Organizatori su na kraju uručili zahvalnice predsjednicima i predstavnicima bošnjačkih asocijacija i udruženja kao i gostima iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Za prisutne posjetitelje po završetku programa upriličen je bogat domjenak.
Sponzori manifestacije su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine PGŽ i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo.

crikva.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.