Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Sušidba sijena: Rijetke slike na našim poljima

Prava rijetkost danas je i sušidba sijena bez upotrebe poljoprivredne mehanizacije i strojeva.

Ovakve slike na našim poljima polako odlaze ui zaborav i postaju pravi unikati. Gotovo da više i nema one topline koju pruža porodično i komšijsko zajedništvo, kada se okupljalo i pristizalo u ispomoć, kako bi se sa livade, što prije, “otelo” od nevremena i pokupilo osušeno sijeno.

Nekad su kosci zorom ranili, skupljači sutradan popodne grabili, a predveče, ili ujutro, za hlada, vrijedni domaćini do svojih staja i pojata prevozili osušeno sijeno namijenjeno za zimsku ishranu stoke.

Danas, sve te poslove, zahvaljujući poljoprivrednoj mehanizaciji, obavlja najčešće jedan član porodice, pa za one koji su odrastali u neka druga vremena, ove slike u prilogu predstavljaju nešto posebno,  vrijedno, lijepo i dragocjeno.

Isčezli su ovakvi prizori  poodavno, posebno prizor nabacivanja pokošene i tek “provehle”2 djeteline na brklje kako bi se, kako su naši stari govorili, “istegla” i bila spremna za pojatu.

Vrijedna porodica Mehe Sefića, od kojeg su i preuzete ove prekrasne fotografije, očito znade cijeniti i vrednovati prednosti i kvalitetu ručno sušenog i prikupljenog sijena.

Do nove kosidbe i sušidbe.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.