Search
Monday 10 August 2020
  • :
  • :

Suada Suljić Harčević primjer je kako se vodi jedno udruženje

JEZERSKI/BOSANSKA KRUPA – Udruženje žena za održivi razvoj (UŽ ZOR) „Vakat“ u Jezerskom kod Bosanske Krupe osnovano je 27. decembra 2015. godine na Osnivačkoj skupštini a kao registrirani pravni subjekt postalo je 25. marta 2016. godine. –Željela sam da se aktiviram na bilo koji način i da ne budem stalno u kući pa sam 2004/2005. godine razmišljajući došla na ideju da u Jezerskom osnujem jedno udruženje žena. Svatko mi je govorio da je ideja odlična ali mi je trebalo dosta vremena da mi se neko od žena pridruži. Prva mi se pridružila Elvira Hajdarević pa smo nas dvije još duže čekale da nam se pridruži treća žena kako bi mogle osnovati i registrirati udruženje, priča nam Suada Suljić Harčević.

Godine su prolazile a Suada i Elvira nisu pronalazile podršku minimalno još jedne žena da registriraju udruženje. Razlozi su bili opće poznati, vezanost žene za kuću i porodicu te odnos muških članova domaćinstava prema bilo kakvom ženskom aktivizmu i odlascima iz kuće. –Tek nakon desetak godina i raznih oblika pokušaja, došla sam na ideju da se nekom obratim za pomoć. Jasmiri Mehić iz Bužima, prosvjetnoj radnici i predsjednici vrlo uspješnog i prepoznatljivog Udruženja žena „Izvor“, obratila sam se i dobila njenu podršku. Prihvatila je Jasmira da nam pomogne jer je i sama kod osnivanja svog udruženja prolazila kroz nešto slično. Žene u Jezerskom do dolaska Jasmire uopće nisu znale šta je to udruženje i kakve ono sve mogućnosti i prilike pruža njegovim članovima. Na našoj Osnivačkoj skupštini Jasmira je posebno detaljno pojasnila razloge osnivanja udruženja i kao rezultat toga danas imamo neprofitno Udruženje žena koje od zaborava trga i čuva našu tradiciju i običaje, a jedan od ciljeva je da se našom borbom i djelovanjem mijenjaju uslovi rada i života žene u Jezerskom, pojašnjava nam Suada.

Iz potrebe očuvanja i promocije kulturnih i tradicionalnih vrijednosti zavičaja, ruralnog turizma i poduzetništva, u Jezerskom se ove godine, dakako zahvaljujući entuzijazmu i upornosti Suade Suljić Harčević, po drugi puta organizirao i održao sajam privrede, poljoprivrede i turizma. Svoj autentični sajam domaćih proizvoda i starih rukotvorina Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“ iz Jezerskog nazvalo je „Zlatne ruke žena Jezerskoga“.

 

 

Činjenica da su ovom sajmu, između ostalih, pokrovitelji bili Općina Bosanska Krupa i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a govori o koliko se ozbiljnoj organizaciji radi. Na sajmu „Zlatne ruke žena Jezerskoga“ prisutnima su se obratili općinski načelni Armin Halitović i ministar Adnan Alagić.

Predsjednica Suljić-Harčević ističe kako je od osnivanja do danas u aktivnostima ovoga udruženja učestovalo više od stotinu i osamdeset žena. Pored ostalog, žene Jezerskog su pohađale niz edukacija za izradu razvojnih projekata, organizirana su stručna predavanja o temama iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, radionice preventivom do zdravlja, te s Udruženjem dijabetičara općine Bosanska Krupa i Udruženjem dijabetičara – djece i omladine USK-a sa kojim je provelo kontrolu šećera u krvi za stotinu osoba, obilježilo Svjetski dan voda, 21. aprila, te Svjetski dan djece s Daunovim sindromom, ali realizirale i više humanitarnih akcija. U Udruženju razmišljaju da organizuju jedan Turistički dan u Jezerskom, a osmišljavaju i manifestaciju kojom bi njegovali tradiciju starih narodnih običaja, poput ašikovanja i kićenja mlade a čime bi i obogatili turističku ponudu ovoga kraja. Svojim aktivnostima žene Jezerskoga promoviraju svoj kraj, Krajinu, općinu Bosanska Krupa ali i Unsko-sanski kanton. U okviru Udruženja žena „Vakat“ djeluje nekoliko sekcija, a najaktivnije su etno-grupa i mladi članovi Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ koji su se već javnosti predstavili folklornim koreografijama.

Udruženje je od lokalnih vlasti u Domu kulture dobilo prostorije na dugogodišnje korištenje čime je riješen gorući problem svakog udruženja pa i ovoga.

-Cilj spektra naših aktivnosti je da pokažemo da je rad žena sa sela vrlo značajan za društvenu zajednicu, želimo promovisati seoski turizam i podstaći žene da registruju svoja gazdinstva, da krenu u biznis, ističe za kraj naša sagovornica Suada Suljić Harčević.

Rad i opisane aktivnosti nebi bile moguće bez konkretne podrške koju ovom Udruženju pruža općinski načelnik Armin Halitović. –Vjerujemo da je ovo što radi Udruženje „Vakat“ dobra prilika da žene u Jezerskom pokažu šta znaju i naravno da se stvore neka nova prijateljstva, da se promoviše Jezerski i ostatak općine Bosanska Krupa, kazao je načelnik Halitović.

Ovako organizirano Udruženje koje ima podršku lokalne zajednice na promociji ruralnih, kulturnih i turističkih vrijednosti, ali i običaja, dobilo je podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a. -Drago mi je da vidim druženje Krajiškinja, pogotovo u manjim sredinama. Neka se pozlate ruke ovih žena koje su odvojile vrijeme da pokažu šta Krajina nudi. Nije lagana organizacija bilo kakve manifestacije i zbog toga čestitam svima koji su uspjeli da se okupimo na ovom sajmu, istakao je ministar Adnan Alagić.

Nakon dužeg druženja i razgovora sa Suadom i njenim članicama te predstavnicima Mjesne zajednice, zaključujemo, izvan svake sumnje, da su žene iz Jezerskog na marginama društva ali da se ta slika polako i sigurno mijenja na bolje. Žene Jezerskog i one sa sela općenito, zaslužuju bolje mjesto u društvu ali se za to mjesto mogu i moraju same izboriti, a to mogu samo organizovano u čemu je „Vakat“ prilika po mjeri. Nakon početnih problema, sada žene u Jezerskom imaju podršku lokalne zajednice iz koje dolaze pozitivne reakcije na ono što i kako rade.

Žene Jezerskog svojim angažmanom u Udruženju „Vakat“ su se „našle“, kako često kaže njihova predsjednica. Imaju dobru priliku da se bave poljoprivredom, povrtlarstvom, pčelarstvom i drugim raspoloživim mogućnostima što sve više i koristi. Sve očitiji problem je kako se nositi sa činjenicom da sve više i više Jezerana napušta ovo Bogom dano mjesto i odlaze u svijet. Ovu činjenicu posebno teško i brutalno u svom radu osjeća i Udruženje za održivi razvoj „Vakat“ koje u akltuelnom timu od stotinjak članica ima tek jednu ispod 35 godina. Inače, Jezerski je prema posljednjem popisu imao 3.700 stanovnika a koliko ih danas ima ne usuđuju se prognozirati niti najbolji poznavaoci prilika u ovoj Mjesnoj zajednici.

I na samom kraju ovog priloga ispunjavamo želju predsjednice Udruženja žena za održivi razvoj „Vakat“ Suade Suljić Harčević da spomenemo dvojicu muškaraca čija je podrška bila presudna i odlučujuća u podršci da se udruženje konstituiše i registrira.  Radi se o Almiru Hodžiću i Arminu Halitoviću.

ANTRFILE: Redakcija ReprezenT-a je u realizaciji ovog priloga imala na raspolaganju dvije srednjoškolke koje su volontirajući dobile priliku da rade na njemu, Miu Osmanagić – fotografkinju i Nudžejmu Karajić – novinarku. Nudžejma Karajić je najvećim dijelom akterica razgovosa sa predsjednicom Udruženja Suadom Suljić Harčević zbog čega isti i potpisuje.

Nudžejma KARAJIĆ – volonterka u Redakciji ReprezenT

Ovaj prilog Redakcija ReprezenT-a realizira u okviru Projekta „Osnaživanje uloge žena u javnom životu USK-a“ kojeg podržava USAID a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo. Projektom se želi povećati vidljivost žena u svim sferama njihovog djelovanja, podjednako u svih osam općina USK-a, sa ciljem senzibilizacije javnosti o njihovom položaju i problemima te načinima kako takvo stanje eventualno poboljšati i mijenjati.

reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.