Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Šta donosi status grada Cazinu

 

Šta donosi status grada Cazinu ?

Cazin je dobio status grada 14.03.2017.g. kao i Livno i Goražde. Predhodno su status grada dobili Bihać, Bijeljina, Doboj, Prijedor, Široki Brijeg, Trebinje, Tuzla, Zenica, Zvornik. Dejtonskim sporazumom status gradova su imali samo Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Istočno Sarajevo.

Šta bi to donio status “ Grada“ Cazinu? Mnoga su pitanja i polemike u vezi ovog pitanja.

 
 

Neki kažu da je to samo titula i mrtvo slovo na papiru. Ipak preustrojenjem općine u grad sredina dobija više.  Prije svega uvijek se posmatra kao na urbanu sredinu s više mogućnosti za ekonomski razvoj. Otvara se mogućnost apliciranja na pristupne fondove za projekte namjenjene gradovima.

Primjer je Tuzla koja ja prije tri godine dobila status grada. Nedugo za tim aplicirali su i tako obnovili zgradu Poslovno tehnloškog centra za čiju su obnovu i opremanje uožili oko pola miliona eura. Poslovno tehološki centar okupllja mlade obrazovane ljude sa poslovnim idejama, prije svega  programere i inžinjere.  Nakon dobijanja statusa grada dobili su i poziv da idu u „Mrežu jakih gradova“ i „Mrežu pametnih gradova“  što je otvorilo dodatne mogućnosti za svaki vid razvoja.

Ipak prema Zakonu o načelima lokalne samouprave FBiH, općine i gradovi kao jedinice lokalne samouprave imaju iste nadležnosti bez obzira na razvijenost, broj stanovnika, površinu koju zauzimaju. Mnogo je razloga zbog kojih bi izmjena Zakona o načelima lokalne samouprave, ali i Zakona o pripadnosti javnih prihoda doprinijele boljoj raspodijeli sredstava od poreza za bolji razvoj gradova.

Sada slijedi donošenje Zakona o gradu Cazinu. Ovim zakonom se uspostavlja Grad Cazin određuje njegova teritorija, propisuje svojstvo, organi, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređuje donošenje privremene statutarne odluke, donošenje statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za primjenu ovog zakona.

Osim mogućnosti za pristupom EU fondovima u Cazinu se nadamo da ćemo u narednom periodu ostvariti bolji napredak u razvoju i dobiti neke stvari dostojne grada kao što su bolnica, kanalizacija, gradska galerija, gradski park, muzej, gradsko šetalište, institucije i javne servise prema broju građana i sportske kolektive dostojne grada.

(Cazin.NET)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.