Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Sramotno | Bivšem borcu i logorašu penzija iznosi 3,29 Km

Sramotno | Bivšem borcu i logorašu penzija iznosi 3,29 KM

Autori:S. DEGIRMENDŽIĆ – A. NUHANOVIĆ  

Sulejman Kapić, bivši logoraš iz Cazina, 2009. godine dobio je rješenje o obračunu penzije na iznos od 3,29 KM. Kapić, koji je zarobljen kao bivši borac Petog korpusa Armije RBiH, u logoru Kamenica bio je zatočen dva i po mjeseca, gdje je mučen i samo pukom srećom ostao je živ. Inače, Kapiću je utvrđen invaliditet od 60 posto. 

Ni njemu samom nije jasno zašto mu je određen ovaj iznos penzije, jer mu to, kako nam je rekao, niko nije ni objasnio. 

Veliko poniženje

No, od svega što je proživio tokom zatočeništva i odbrane domovine, teže mu je to što mu je država za koju je bio spreman dati život na ovakav način uzvratila. Zbog toga, Kapić iz revolta, principa i inata mjesečni iznos od 3,29 maraka ne želi ni uzimati. On nema porodicu, živi sam i snalazi se kako zna i umije, ali sramotni iznos neće da primi. 

– S obzirom na to da sam 60 posto ratni vojni invalid, u penziju sam otišao po povoljnim uslovima. Ne znam šta su smućkali, ne znam. Samo su mi poslali rješenje na kojem je navedeno da će moja mjesečna primanja biti tri marke i 29 feninga. Ne podižem ni te tri marke niti mislim dok sam živ. Ovo je sramota da jedan borac, RVI i logoraš od države bude toliko ponižen. Žalio sam se na rješenje, tužio ih, ali ništa ne pije vode – priča Kapić. 

faksimil-rjesenje-kapic

Faksimil rješenja za penzionisanje Kapića 

Informacije o Kapićevom slučaju zatražili smo i od Federalnog zavoda PIO/MIO, iz kojeg čekamo odgovor. 

Koliko je građanima BiH nejasan sistem obračuna penzija i koliko im penzioni fondovi dodatno kompliciraju ionako život otežan kako niskim penzijama tako i brojnim drugim problemima, pokazuje i primjer naše čitateljica iz Sarajeva E. P. (puno ime i prezime poznati redakciji), koja nije željela da joj objavimo ime. 

Odbijena žalba 

Naša sagovornica, koja nam je na uvid dostavila svu dokumentaciju, ostvarila je prošle godine pravo na starosnu penziju s navršenih nešto više od 65 godina života i oko 42 godine radnog staža. Od tog broja, oko 23 godine radila je prije rata na sadašnjem području entiteta Republika Srpska, a nešto više od 18 godina u FBiH. 

Tako je našoj čitateljici za 42 godine rada u zdravstvu izdato rješenje u FBiH na iznos penzije od oko 330 KM, što odgovora iznosu minimalne penzije u FBiH, a Fond RS joj je izdao rješenje da „ostvaruje srazmjerni dio starosne penzije“ u iznosu od 1,68 KM. Žalbe na izdata rješenja odbijene su i E. P. nikada nije dobila objašnjenje za stavke u rješenju koje su joj i danas nejasne. 

Srbi su me tukli, naši će nas dotući 

Kapić pojašnjava da mu je, kada je svojevremeno podnosio zahtjev za penzionisanje, u nadležnom zavodu rečeno da će mu penzija biti obračunata u skladu s invaliditetom, ali rješenje koje je dobio u potpunosti se razlikovalo od onoga što mu je rečeno. 

– Mene su Srbi u logoru krvnički tukli i zamalo me ubili, a evo sada ovi naši me žele dotući i ubiti – kaže ogorčeni Kapić.

 

Autor: S. D. – A. Nu. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.