Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Specijalci MUP-a RS koji su opljačkali više od 600.000 KM određeno 11 godina zatvora

Specijalci MUP-a RS koji su opljačkali više od 600.000 KM određeno 11 godina zatvora

Trojici pripadnika Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću danas su u Okružnom sudu u Banjoj Luci izrečene kazne zatvora od po 11 godina zbog oružanog razbojništva na autoputu Banja Luka-Gradiška i krađu oko 617.000 KM Unicredit banke, 22. septembra 2015. godine. 

Suvlasnik autokuće “Kvatro” Oleg Banda iz Banje Luke osuđen je na devet godina zatvora.

Tužiteljka Republičkog tužilaštva Živana Bajić u završnoj riječi je rekla da je optužnica u potpunosti dokazana.

– Kao specijalci optuženi su bili posebno obučeni za postupanje u kriznim situacijama, a vještine koje su stekli iskoristili su za izvršenje krivičnog djela, čime su grubo narušili ugled MUPRS-a i iznevjerili povjerenje građana. Djelo su počinili usred dana na autoputu, pucajući pancirno zapaljivom municijom, čime su ugrozili živote radnika ‘Sector Security’ d.o.o. Banja Luka, ali i svih učesnika u saobraćaju – rekla je Bajić.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja, kako je to tvrdilo Tužilaštvo, odnosno da nisu počinili organizovani kriminal. Presudom suda osuđeni su obavezni da u roku od 30 dana, nakon pravosnažonosti presude, upalate 543.200 KM zbog protivpravno stečene koristi. 

Predsjednica Sudskog vijeća Okružnog suda Banja Luka Olga Pantić kazala je da je krivično djelo posebno teško, s obzirom na to da je izvršeno tokom dana i to uz upotrebu oružja na autoputu kojim su se kretala druga vozila.

Kao otežavajuća okolnost navedeno je da su obavljali posao kroz koji su bili zaduženi da sprečavaju teška krivična djela, a ne da ih čine, dok je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što su mlađe  dobi i nisu osuđivani.

Advokatica optuženih Jasminka Jovišević rekla je da nije zadovoljna presudom te da će podnijeti žalbu.

Pljačka novca, koji je prevožen u Zagreb iz banjalučke “UniCredit banke”, počinjena je 22. septembra 2015. godine, a također učesnici u ovom krivičnom djelu Danijel Kuzmić, Goran Janjuz i Željko Inđić priznali su krivicu, potpisali sporazum s Specijalnim tužilaštvom te su osuđeni na po šest meseci zatvora zbog učešća u razbojništvu.

Po navodima iz optužnice, Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda su, 22. septembra 2015. godine, zelenim “audijem A6” presreli i napali kolonu vozila “Sector Securityja”. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka, a tokom pljačke došlo je do pucnjave u kojoj je povrijeđen zaposleni u “Sector Securityju” Đurađ Bajić.

Autor: Fena 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.