Search
Saturday 26 September 2020
  • :
  • :

SPASIO MNOGE ŽIVOTE: Cazinjanin Mustafa Hadžić darovao krv 135 puta

Za našeg sugrađanina Mustafu Hadžića malo je reći da je čovjek velikog srca.
darivanje krvi

Od 1972. godine, kada je prvi put darovao krv, do sada je sudjelovao u 135 akcija. 2009. godine dobio je priznanje Zlatnu medalju-Medalju za život od kineske vlade. Darovati krv i spasiti nečiji život nije samo humani čin, nego i kontrola zdravlja samog darivatelja, a Mustafa je istaknuo da će ovu humanu misiju obavljati sve dok bude mogao.

Dobrovoljno darivanje krvi tradicionalna je aktivnost Crvenog križa Cazin, po kojoj je ova organizacija prepoznatljiva, a krajnji cilj je prikupljanje dovoljnih količina krvi. Crveni križ nastoji svim humanim ljudima, koji daruju krv, odati priznanja i zahvaliti im se na poklonjenoj kapi koja život znači. Jedan od naših sugrađana, koji je najviše puta darovao krv je i Mustafa Hadžić, predsjednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi pri Gradskoj organizaciji CK Cazin.

Od 1972.godine, kao učenik četvrtog razreda srednje škole, kada je prvi put darovao krv, do sada je sudjelovao u 135 akcija. Cilj mu je kako je istaknuo spasiti tuđi život, a pomaže darujući dio sebe.

DARIVANJE KRVI

“Jedan sam od viđestrukih davalaca sa 135 davanja krvi. Po završetku srednje škole, odlazim u vojsku gdje sam tri puta darovao krv. Svoj radni vijek sam proveo u Domu zdravlja Cazin, gdje sam se uključiovao u razne akcije davanja krvi po potrebi. Tokom rata, krv sam darovao 11 puta ,a nakon završetka rata uključio sam se u u organizaciju CK Cazin, gdje sam izabran za predsjednika Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi i mojom inicijativom pokrenut je ovakav oblik davalaštva krvi po MZ-a”, istaknuo je Mustafa Hadžić, davalac krvi.

Mustafa je napomenuo da svaka punoljetna i zdrava osoba može dati krv, i tom prilikom pozvao je sve naše mlađe sugrađane da se u što većem broju pridruže ovim akcija, jer imaju jednistvenu priliku da dokažu svoju humanost, a sa druge strane, kako ističe, osjećaj zadovoljstva i sreće, da si nekome pomogao je neprocjenjiv.

Kao jedan od pet dobrovoljnih darivatelja krvi iz FBiH, Mustafa je 2009. godine dobio priznanje Zlatnu medalju-Medalja za život od kineske vlade. „Čovjek vrijedi onoliko koliko od sebe može da pruži drugima. Velika je radost darovati krv. To je znak da sam zdrav, a s druge strane sretnim me čini spoznaja da pomažem bolesnima i spašavam nečiji život“.

Jako je važno motivirati mlade ljude da postanu redovni davaoci krvi. Naš sagovornik je pozvao sve one, koji do sada nisu imali prilike, dati dio sebe za spas drugoga, da se odazovu svakoj akciji u što većem broju. Mustafina je želja da se aktivi dobrovoljnih darivatelja krvi podmlade, jer će na taj način biti od koristi i drugima. Osjetivši veličinu ovog humanog djela naš sugrađanin, godinama, na svojstven način spašava ljudske živote, ne gledajući na vjeru, naciju ili materijalno stanje onih kojima je pomoć potrebna.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.