Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Spajanje Sarajeva sa Krajinom: Brza cesta kreće ipak od Nević Polja prema Lašvi

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik) koja bi trebala početi naljeto, kako stvari stoje, počet će obrnutim redoslijedom, tačnije od Nević Polja prema Lašvi.

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik) koja bi trebala početi naljeto, kako stvari stoje, počet će obrnutim redoslijedom, tačnije od Nević Polja prema Lašvi.

Čekaju novac

Ovu informaciju potvrdio nam je prošle sedmice i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kazavši da su novi raspored, kojim bi se rasteretila zagušenost saobraćaja kroz Nević Polje, Novu Bilu i Vitez, predložili i Vladi FBiH.

Radi se o prvoj dionici, dugoj 23,6 kilometara i vrijednoj 183 miliona eura, s tim da se očekuje da Vlada BiH, čim bude uplaćen novac od klirinškog duga iz Rusije, prebaci „Autocestama FBiH“ 120 miliona maraka, kako im je obećao premijer Fadil Novalić još u februaru ove godine.

Terzić: Potvrdio informaciju 

Terzić nam je pojasnio da su, iako plan izgradnje prve dionice predviđa izgradnju od Lašvanske petlje, odlučili da bi najbolje bilo, a s obzirom na to i na sredstva koja bi dobili, da izgradnju brze ceste započnu od Nević Polja.

– Došlo je do zaokreta u planu izgradnje jer smo utvrdili da je prva dionica, kako je prvobitno zamišljena, projektirana na puno veće kapacitete i na njoj je planirana izgradnja više tunela i vijadukta, na kojim bismo izgubili dosta novca, ali i vremena. Utvrdili smo da na dionici od Nević Polja, obrnutom varijantom, nemamo velikih objekata, a riješili bismo se velikih gužvi u saobraćaju – kaže Terzić.

Nema tunela

Dodaje da bi se, prema novom planu gradnje, izgradilo više kilometara brze ceste.

– Tu nema ni tunela ni vijadukta niti velikih i zahtjevnih objekata. Izgradnjom bismo izbjegli i velike gužve na ovoj dionici i izgradili cestu od onih sredstava koja bismo dobili. Mi smo spremi. Vjerujemo da je to mnogo efikasnije – ističe Terzić.

Gradnja Lašvanske petlje

Na ovoj dionici predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje, s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 miliona KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta. S tim da bi, prema novom planu, izgradnja petlje bila rađena na samom kraju.

Brojke

20 mostova planirano da se sagradi
3 tunela dužine 2,5 kilometara
100 kilometara projektirana brzina
4 petlje bit će sagrađene (Lašva, Kaonik, Vitez i Nević Polje

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.