Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Šokantno: Medicinske sestre i tehničari nova meta Sebije Izetbegović

Šokantno: Medicinske sestre i tehničari nova meta Sebije Izetbegović

Iako je za 25. maj bilo zakazano održavanje osnivačke skupštine komore medicinskih sestara i tehničara (KMST) Federacije BiH, to tijelo nije formirano.

Formiranju komore usprotivio se Kolegij glavnih sestara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i to po naredbi direktorice Sebije Izetbegović.

Iz KCUS-a, koji nisu željeli uzeti učešće s ostalih deset kantonalnih komora, obrazložili su da se navodno „povlače iz ovog procesa, jer smatraju da osnivači federalne komore trebaju biti klinički centri, misleći tu na KCUS“.

Proces osnivanja

No, najveću ulogu da skupština ne bude održana odigrao je Sead Džomba, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara KS, koji je, kako navode iz drugih komora, obustavio cijeli  proces, i to samo 15 dana prije održavanja skupštine.

Džomba je po direktnoj naredbi Sebije Izetbegović sarajevsku komoru isključio iz priče, iako je prethodno predsjednik UO Elvedin Dervišević, kao legitimni predstavnik Komore KS, učestvovao u procesu osnivanja KMSTFBiH.

izetbegovic-sebija-press-28-01-2017-18

Izetbegović: Sklona prijetnjama i ucjenama

– Ovo što se dešava politički je obojeno, sestre zaposlene u KCUS-u morale su potpisati da odustaju, jer se boje za posao. Prijetilo im se da će, ako ne potpišu, biti premještene u najudaljenije domove zdravlja. One su se prepale i rekle da ne žele da se osnuje komora, iako bi se njenim osnivanjem regulisala profesija. Dakle, sestre bi se morale licencirati, proći kroz određenu obuku…. – navode članovi nekih kantonalnih komora, čiji predstavnici zarad pritisaka koji su vršeni na njih da se povuku i oni iz ovog procesa, ne žele imenom i prezimenom govoriti.

Navode i da je Džomba po naredbi Izetbegović od učešća u formiranju KMSTFBiH odustao, jer na čelo buduće komore ne bi došao on ili neki drugi njen poslušnik. To, kako dalje kažu, Izetbegović ne bi odgovaralo, jer ona ne želi da je neko kontrolira.

Lični interesi

– Motiv predsjednika Džombe, koji je inače penzioner, i lične je prirode, njegov sin zaposlen je u KCUS-u. A biti zaposlen u KCUS-u danas znači biti laka meta ucjena, pritisaka i manipulacija. U svemu mu je pomogao i Amer Ovčina, koji je od direktorice Izetbegović dobio zadatak da uvjeri sestre i tehničare da je za njih štetno ovo tijelo ako njime ne rukovode podobni i od dr. Izetbegović predloženi kandidati. Jasno je da Sebija Izetbegović želi nadgledati sve, upravljati zdravstvom, a ne da neko nju nadgleda – navode predstavnici ostalih komora.

Tvrde i da su se ovakvoj odluci iz KCUS-a suprotstavile sestre iz domova zdravlja, ali i one su pod pritiscima bile primorane da se povuku.

Lončar ne želi da se 600 sestara licencira

Osim KCUS-a, formiranju KMSTFBiH suprotstavila se i glavna sestra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB) Zdravka Lončar.

Ona se usprotivila jer u ovoj bolnici nijedna od 600 medicinskih sestara i tehničara nema licencu, dozvolu za rad.

 

 

Autor: A. NUHANOVIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.