Search
Saturday 10 June 2023
  • :
  • :

Slovenska vlada na dopisnoj sjednici odlučila: Odgađa se uredba o poznavanju jezika za strance!

Slovenska Vlada na dopisnoj sjednici dala suglasnost na prijedlog amandmana na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Odluka  sa 79. dopisne sjednice Vlade Republike Slovenije

Izmjene i dopune prijedloga izmjena i dopuna hitne izmjene i dopune Zakona o strancima

Vlada Republike Slovenije suglasna je s predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima (hitni postupak).

Određeno je prijelazno razdoblje od 18 mjeseci za početak primjene odredbi o produljenju boravišne dozvole zbog spajanja obitelji (sudjelovanje u programu učenja slovenskog jezika i upoznavanja slovenskog društva na početnoj ili jedinstvenoj razini), program na početnoj razini ili ispit iz znanja slovenskog jezika na početnoj razini A1) i izdavanje dozvole za stalni boravak (provjera znanja slovenskog jezika na osnovnoj razini A2). Novi datum stupanja na snagu je 1. novembra 2024. (umjesto 27. aprila 2023.).

U postupcima produljenja dozvole zbog spajanja obitelji, za zahtjeve koji su podneseni prije donošenja Vladine strategije, koristi se uredba koja ne propisuje niti uvjet poznavanja jezika niti obvezu podnošenja potvrde o pohađanju tečaja.

Nakon donošenja Vladine strategije za integraciju stranaca, odnosno nakon šest mjeseci i do stupanja na snagu uvjeta o polaganju ispita (1. novembra 2024.), uvodi se novi uvjet u vezi s produljenjem odobrenja privremenog boravka za članove obitelji.  Pri prijavi za produženje morat će priložiti potvrdu o sudjelovanju u programu učenja slovenskog jezika i upoznavanja slovenskog društva na početnoj razini.

Mogućnost polaganja ispita iz slovenskog jezika proširena je na sve nositelje koji provode javno važeći program obrazovanja iz slovenskog kao drugog stranog jezika.

Vlada donosi uredbu kojom će se utvrditi kriteriji za obrazovni program, na temelju kojih će se provoditi obvezna provjera znanja slovenskog jezika na ulaznoj razini.

Prioritetno razmatranje zahtjeva za izdavanje boravišne dozvole odnosi se i na zahtjeve podnesene za zapošljavanje kod poslodavaca iz javnog sektora koji obavljaju djelatnost obrazovanja. Time će se omogućiti i brže zapošljavanje u obrazovanju u slučaju potrebe za kadrovima.

Izvor: Ministarstvo unutarnjih poslova
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.