Search
Sunday 25 July 2021
  • :
  • :

Slovenija: Zaštitne maske obavezne, Albanija i Portugal na “crvenoj listi”

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baSlovenska vlada pooštrila je u srijedu epidemiološke preventivne mjere, pa nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu opet postaje obaveza, izjavio je nakon vladine sjednice ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Gantar je na konferenciji za novinare upozorio da na snazi i dalje ostaju mjere kao što su obavezna dezinfekcija ruku, održavanje fizičke distance i higijena kašljanja.

– S obzirom na pogoršanje epidemiološke slike vlada je donijela zaključak o obaveznom nošenju maski. One će biti obvezne u zatvorenim javnim prostorima i javnim prijevoznim sredstvima – kazao je Gantar.

Gantar je kazao da će slovenska vlada ubuduće odluke o mogućem uvođenju novih mjera donositi nakon analize razvoja stanja svakih 14 dana, te da će se s obzirom na aktualnu situaciju tako odlučivati i o mogućoj promjeni režima ulaska u državu.

– Zadnjih smo dana zbog novih uvjeta za prelazak granice izrekli oko 2.700 mjera obavezne karantene – kazao je Gantar, dodavši da vlada ponovo aktualizira pitanje uvođenja elektronske kontrole preko posebne mobilne aplikacije, kako bi se takve osobe mogle pratiti.

U slučaju da se to prihvati, bilo bi moguće da dodatne mjere zaoštravanja ne budu potrebne, kazao je Gantar.

Zbog porasta zaraza u Sloveniji zadnjih dana i s obzirom na epidemiološku sliku u Evropi, Albanija i Portugal stavljeni su na tzv. “crvenu listu” zemalja iz kojih zbog pogoršane situacije ulazak u Sloveniju od ponoći više nije moguć bez 14-dnevneog karantina.

Gantar: Izrekli oko 2.700 mjera obavezne karantene - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Gantar: Izrekli oko 2.700 mjera obavezne karanteneFOTO: VLADA SLOVENIJE

Osim toga, sa zelene liste epidemiološki sigurnih država od ponoći su skinute Luksemburg i Crna Gora, pa su stavljene na “narandžastu” prijelaznu listu, manje sigurnih, što znači da se prilikom ulaska u Sloveniju iz tih država procjena o tome je li za pojedinu osobu potreban karantin određuje s obzirom na njeno zdravstveno stanje, potvrdio je novinarima glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

– Epidemiološka slika u Sloveiji danas je bolja nego prethodnih dana – kazao je Kacin, komentirajući podatak da je u utorak bilo potvrđeno sedam novih zaraza, dok ih je dan ranije bilo 13.

Od sedam zaraza potvrđenih tokom utorka, u tri slučaja radi se o “importu”, dva su slučaja uvezena iz BiH, a jedan iz Srbije, za jednog novozaraženog je još nejasno odakle je infekcija došla, a u dva slučaja još se traži njen izvor, odnosno kontakt preko kojega je do nje došlo.

Za one koji u Sloveniju ulaze zbog tranzita i imaju uvjete za ulazak uz predočenje potvrde da nisu zaraženi vrijedi nova pooštrena mjera po kojoj potvrda o negativnom testu na koronavirus ne smije biti starija od 36 sati.

Kacin je kazao da je to učinjeno kako bi se izbjegle zloupotrebe takvih potvrda, rekavši da je takvih slučajeva već bilo.

Avaz.ba-Fena
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.