Search
Thursday 9 July 2020
  • :
  • :

Slovenija..Ukinuta karantena u Sloveniji

Na osnovu preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravstvo – NIJZ i Ministarstva zdravlja, večeras smo se odlučili da osobe s stalnim ili privremenim prebivalištem u R. Sloveniji i svi oni koji potpadaju pod iznimke iz članka 12., prilikom ulaska 🇸🇮 iz trećih zemalja neće trebati biti pod karantinom.
14-dnevna karantena ostaje obvezna za osobe koje se vrate iz trećih zemalja i nemaju stalno ili privremeno prebivalište u Sloveniji.

Uradni list R Slovenije prenosi slijedeće:

Osoba koja ulazi u Republiku Sloveniju i boravi ili privremeno boravi u državama članicama Europske unije ili drugim schengenskim zemljama koje nisu navedene u drugom stavku ovoga članka, zbog moguće infekcije virusom SARS-CoV-2 u skladu s drugim stavkom Člankom 19. Zakona o zaraznim bolestima („Službeni glasnik RS“, br. 33/06 – službeni pročišćeni tekst i 49/20 – ZIUZEOP) nalaže se karantena u trajanju od 14 dana.

(2) Uredba iz prethodnog stavka ne odnosi se na državljane Republike Slovenije i strance sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Republici Sloveniji, već se za druge ukida postupno, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Europskoj uniji i šengenskom području i na temelju bilateralnih tehničkih sporazuma. ili u kontekstu općeg sporazuma na nivou Evropske unije, ako se to postigne brže. Vlada Republike Slovenije utvrđuje i dopunjuje popis zemalja iz kojih ulaze osobe u Republiku Sloveniju u skladu s ovim članom. Lista i njegovi amandmani objavljeni su na web stranicama NIJZ-a i Ministarstva vanjskih poslova. Na temelju procjene NIJZ-a o epidemiološkoj situaciji i obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova o bilateralnim tehničkim sporazumima koji su postignuti s pojedinim zemljama, Vlada RS može rješenjem izmijeniti popis.

(3) Ulazak u Republiku Sloveniju nije dopušten stranom državljaninu koji nema prebivalište u Republici Sloveniji i pri prelasku granice kaže pozitivno na SARS-CoV-2 (COVID-19) ili pokazuje očite simptome karakteristične za zarazu s SARS-CoV-2 virus (groznica, kašalj, kratkoća daha).

(4) Zdravstvena služba provjerava zdravstveno stanje osoba koje prelaze granicu, prema uputama epidemiološke službe NIJZ-a na graničnim prelazima na vanjskoj granici i na kontrolnim točkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije.
(5) Osobe koje ulaze u Republiku Sloveniju, osim državljana Republike Slovenije i stranaca sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Republici Sloveniji, na odgovarajući način moraju biti upoznati s uputama NIJZ-a o provedbi mjera za sprečavanje širenja COVID-19.

  1. GOV. SIKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.