Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Skandal u Parlamentu| Bakirov prijatelj: Pet familija vladat će još 100 godina!

Skandal u Parlamentu| Bakirov prijatelj: Pet familija vladat će još 100 godina!

Muris Mujanović, vlasnik i direktor firme „Mujanovići“ Vogošća, jedan od najboljih prijatelja člana Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića, izazvao je nezapamćen skandal u srijedu popodne u Parlamentu FBiH, otkriva „Dnevni avaz“. 

muris-mujanovic-fb2

Mujanović: Dobro smo raspoređeni

Mujanović je, prema tvrdnjama više očevidaca, verbalno napao, vrijeđao, provocirao i psovao neke poslanike i članove poljoprivrednih udruženja, nakon čega je izbačen iz Parlamenta. On je, između ostalog, poručio da će pet familija vladati Bosnom još sto godina i da „smo dobro raspoređeni“. 

el-bake-1

Izetbegović: Blizak s Mujanovićem

Pet vilajeta

Ismet Kurić, poslanik A-sda u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je bio prisutan, kazao je da je Mujanović bio spreman i na fizički napad, ali da ga je osiguranje udaljilo iz zgrade nakon što su to zatražili neki od poslanika. Incident se desio u holu ispred sale u kojoj je taj dan održavana tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena stanju u poljoprivredi u FBiH. 

ismet-kuric1

Kurić: Napad bio izrežiran

– Verbalni napad desio se u nekoj neformalnoj pauzi, ispred same sale. Napadao je Arifagića (Jusufa, investitora i vlasnika firme „Arifagić Investment“, op. a.), načelnika općine Bosanski Petrovac (Zlatko Hujić), jednog od poslanika, psovao, čak i mrtvog oca. Rekao je: „Mi ćemo vladati ovom zemljom, bit će pet vilajeta, pet porodica će vladati zemljom.“ Bio je spreman i na fizički napad – ispričao nam je Kurić. 

Dodao je da je njegova pretpostavka, kao i ljudi koji su u tom momentu bili na licu mjesta, da je verbalni napad bio izrežiran, odnosno da se „ako krene izglasavanje nepovjerenja ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću ili Vladi FBiH, napravi gužva“. Nekim poslanicima nije bilo jasno otkud Mujanović uopće na ovoj tematskoj sjednici, te su kazali i da je iz udruženja rečeno da nije njihov član. 

Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca FBiH iz Mostara, kaže da je bio u holu ispred sale u kojoj je održavana sjednica, da je Mujanović psovao Arifagića te da je Mujanović ponavljao: „Ovdje će vladati pet familija.“ 

dzevad-kovac2

Kovač: Došao da brani Dedića

– Došao je da brani Šemsudina Dedića (SDA) – stava je Kovač. 

Tvrdi da je Mujanović i član Odbora za poljoprivredu SDA.

– Bilo mi je vrlo neprijatno. Bilo je veoma vulgarno. Intervenisali su iz obezbjeđenja. Sramota je da se to dešava u Parlamentu – dodao je Kovač. 

Ko ga je zvao

U Uredu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića (SDA) istakli su da niko, čak i ako ima odobrenje da uđe u Parlament i prisustvuje sjednici, ne smije to  zloupotrijebi u drugu svrhu i praviti problem. 

– Ne znam u čije je ime ušao. Niti nam je došao dopis za prisustvo niti je traženo njegovo prisustvo. Ne znam ko ga je pozvao – rekao je Kasim Velić iz Ureda predsjedavajućeg Predstavničkog doma. 

Mušić se jučer nije javljao na telefon. 

Bez komentara Mujanovića 

Komentar smo zatražili i od Mujanovića. No, u firmi „Mujanovići“ rečeno nam je da je Mujanović na sastanku i neće biti tu taj dan, te da ostavimo broj telefona i da će mu prenijeti. No, nije nam se javio. 

Veže se uz aferu „Donacija bolesnih junica“

Ime Murisa Mujanovića, inače zvanog Krava, veže se i uz aferu s donacijom bolesnih junica, čiju je nabavku povratnicima u istočnu Bosnu subvencionirao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (SDA). Sam Mujanović tada je cijelu aferu pripisao političkoj kampanji i negirao je optužbe. 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.