Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Šesnaest godina Udruženja „Koprivna“ iz Gornje Koprivne,,video,,,

GORNJA KOPRIVNA – Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne kod Cazina u subotu, 01. juna obilježilo je šesnaest godina svog rada i postojanja sa pripremljenim kulturno-zabavnim programom, a što je organizirano u (pre)lijepom Motelu „Aladin“ u Gornjoj Koprivni. U pripremljenom programu sa dvije koreografije nastupili su najmlađi članovi ovog Udruženja, polaznici Folklorne sekcije. Organizatorice su u goste u goste pozvale slična udruženja iz komšijskih općina Bihaća, Bosanske Krupe te Velike Kladuše. Na uredan i redovan poziv i ovoga puta odazvala se Redakcija ReprezenT-a koja sa ovog događaja objavljuje ovu lijepu video reportažu.

Prisutne je zabavljao mladi harmonikaš Haris Tahirović, inače i sam član ovog Udruženja, a voditeljica programa bila je Zehra Hadžić, inače predsjednica Skupštine, a njena pomoćnica mlada Sajma Duraković.

Nakon bogate tombole, dodjele zahvalnica i prigodne torte, uslijedila je muzika i igra prisutnih do kasno u noć, a ovom prilikom je predsjednica Udruženja „Koprivna“ Mine Družanović najavila je za 19. juna njihovo tradicionalno bajramsko druženje.

Imali smo mnogo uspona i padova, međutim, zahvaljujući pojačanom naporu i radu, vjerujemo da su ovakvi problemi iza na jer se još itekako držimo. Borba za očuvanje zavičajne te bosansko – hercegovačke tradicije ovog Udruženja je kontinuirana i zahtjeva puno ulaganja i truda, uključujući i slobodno vrijeme, kažu liderice ovog Udruženja, Mine Družanović – predsjednica i Zehra Hadžić, predsjednica Skupštine. Inače, u proteklih šesnaest godina Udruženje je nastupalo na brojnim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Turskoj. Cilj njihova osnivanja je očuvanje tradicije, izvornih pjesama i starih običaja Gornje Koprivne i njihova okruženja.

Ovom svečanom činu obilježavanja značajnog rođendana odazvale su se članice slijedećih udruženja: Udruženje „Žene Ljutočke doline“, Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“ – Jezerski,  Udruženje žena „Kućna radinost Behar“ – Cazin, KUD „Liskovac“ – Cazin, Udruženje žena „Miris dunja“ – Pištaline – Bos. Krupa, „Kraljevi i kraljice“ – Bihać, Udruženje žena „Skokovi“ – Cazin i Aktiv žena „Bosanska Otoka“.

Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne kod Cazina osnovano je 2008. godine. Imaju nekoliko sekcija, dramska, izvorna grupa, koja izvodi stare izvorne pjesme i folklorna čiji je rad u ovoj godini posebno kvalitetno unaprijeđen.

Ovo Udruženje, tvrde oni koji prate njihov rad, među najaktivnijim je na ovim prostorima čime potvrđuju kontinuitet i istrajnost u očuvanju zavičajne tradicije. Ovo Udruženje inače često nastupa na raznim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, pa i šire, i stoga treba biti aktuelno i uvijek spremno, a sve to da bi se očuvala tradicija običaja popraćeni izvornim pjesmama čime je kroz program obilježena i jubilarna, 16-ta godišnjica postojanja i rada.

Ovakav vid druženja kakav je organiziran, ovoga puta u ugostiteljskom objektu, ima za cilj da se prisutni prisjete minulog, kažu ljepšeg vremena kada je sve nekako izgledalo bolje, ljepše i veselije… kada je bilo više sloge i poštovanja među ljudima. Esad ŠABANAGIĆ

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.