Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Savjetnik gradonačelnika Grada Cazin, Jusuf Bajrektarević na obilježavanju 22 godine od obaranja helikoptera i pogibije ministra vanjskih poslova Ljubijankića s delegacijom”FOTO”

Bliža Historija nas podsjeca na vremena kada su agresori i dusmani pucali u civile, ubijali neduzne, presretali visoke delegacije BiH u pokusaju da sprijece uspostavu demokratskog drustva.

 

Na provokacije ostali smo dostojanstveni i ponosni iako nam je ucinjena velika nepravda. U miru na istini i pravdi gradimo prosperitet BiH, drzave u koju ce se dolaziti, radatii, zivjeti i raditi jer imamo neiskoristena prirodna bogatstva i ljepote za razvoj po mjeri svih gradana. ”

Savjetnik gradonačelnika Grada Cazin, Jusuf Bajrektarević

 Na kraju su govornici i predstavnici organizacija položili cvijeće među kojima je bio i Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina, jedini predstavnik od svih općina u kantonu.

 

Historiju učimo da se ne zaboravi i ne ponovi. Savjetnik gradonačelnika Grada Cazin dostojanstveno na obilježavanju godišnjice rušenju helikoptera i ubijene visoke delegacije na čelu sa dr. Irfan Ljubijankic, ministrom vanjskih poslova RBiH, od strane agresora i dušmana

 MI NEMAMO KUD AKO IH ZABORAVIMO: 22 godine od obaranja helikoptera i pogibije ministra vanjskih poslova Ljubijankića s delegacijom

Prije odlaska na mjesto događaja Jusuf Bajrektarević te glavni imam Karlovačke županije Admir ef. Muhić i imam džemata Bogovolja ef. Almir Šabić u Gradu Slunj razgovarali su sa gradonačelnikom Jure Katić.

 

 
 

 

Prisustvo na svečanom betoniranju temelja za Minaret džamije u Bogovolji podijeljena je radost džematlija i učesnika u ovom historijskom projektu. Također upriličena je posjeta Džemata Maljevac i sjedište Medžlisa IZ Karlovac uz razgovor sa Bošnjacima u ovim krajevima o njihovom statusu u RH te obišli mezarje u Karlovcu kao i Nišan obilježlje poginulih branitelja Bošnjaka u domovinskom ratu R Hrvatske.
 
Susret oficira RH i BiH u Slunju istog dana prilikom vojno pokazne vježbe.

 

 

Helikopter sa članovima visoke delegacije (Irfan Ljubijankić, Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić i Fadil Pekić) je oboren od projektila vojske Srpske Krajine te su smrtno stradali u noći sa 26. na 27. maj 1995. godine u mjestu Kremen. Još niko nakon 22 godine od obaranja helikoptera nije odgovarao za ovaj teroristički čin niti je provedena istraga.

OVDE POGLEDAJTE  FOOGRAFIJE

mm

macanovici.net

 

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.