Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

U Sarajevu će vrijeme iftara označavati pucnji iz pet topova

U Sarajevu će vrijeme iftara označavati pucnji iz pet topova

Top sa Žute tabije i kandilji na sarajevskim munarama i ove su godine označili početak mjeseca ramazana u Sarajevu. Već tradicionalno, topovi u Sarajevu označavaju vrijeme iftara, a posebna čar je na Žutoj tabiji. Svaku večer u vrijeme iftara veliki broj vjernika žuri ka Tabiji, koja je postala neizostavna destinacija turista, vjernika, gostiju… 

Obične cijevi 

Tobdžija Smail Krivić, koji već 20. ramazan vrijeme iftara označava pucnjem topa sa Žute tabije, kaže da sad ima pet lokacija na kojima se nalaze topovi u Sarajevu i označavaju vrijeme iftara.

– Osim lokacije na Tabiji, topovi su postavljeni i na Mojmilu te na tri lokacije na Ilidži, i to u Rakovici, Osjeku i Kovačima-Hrasnici. Sad nisu pokriveni samo Hadžići i Vogošća – kaže Krivić.

Također, sjeća se da se top vratio na Tabiju nakon ratnih dešavanja, tako što su za Bajram napravili veliki vatromet.

– Na početku smo imali obične cijevi u koje smo stavljali barut, a sad imamo top. Nekad je ovaj prostor bio zapušten, ali sad je lijepo uređeno. Bilo je lakše i raditi jer je bilo manje naroda. Sad kad dođem, ne mogu da priđem Tabiji od gužve, kažu mi samo, izađi iz auta, mi ćemo ti parkirati auto – priča Krivić.

Posebna čar 

Ističe da, nakon što ispali iz topa, polahko kradom krene kroz narod da bi otišao kući na iftar, no većina prisutnih ga ponudi iftarom.

– Djeca zaista uživaju kada čuju top, svi me već znaju. Hajde, čika Smajo, jedna slika. Posebna je čar kad top ispali, a kandilji na munarama upale i ezani zauče. To je neprocjenjiva vrijednost – kaže Krivić.

Postavljen u 17. stoljeću

 Kako nam je rekao sarajevski arhitekta Mufid Garibija, top na Žutoj tabiji postavljan je u 17. stoljeću, a služio je za odbranu i oglašavanje. 

– Top se oglašavao u slučaju požara, osim iftara. U austrougarskom periodu pojavili su i prvi kandilji, i to na munari Begove džamije, koja je bila prva osvijetljena džamija u svijetu, koji su se, također, palili za vrijeme iftara – rekao je Garibija.

Autor: F. SABLJICA 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.