Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

SANSKI MOST: STAROJ FIĆI UDAHNULI NOVI ŽIVOT

Najstarijem “fići” u Sanskom Mostu, čiji je vlasnik Mehmed Zukanović, ovih dana udahnut je novi život, nakon što je više godina bio u potpuno nefunkcionalnom stanju.

Članovi porodice Zukanović odlučili su da obraduju ovog 86-godišnjaka, svoga najstarijeg člana, pa su u tajnosti angažirali mehaničare koji su restaurisali automobil proizveden davne 1962. godine.

Znali smo koliko je Mehmed vezan za svoga ‘fiću’, jer ga je vjerno služio u najboljim godinama života, pa smo odlučili da ga ovako iznenadimo. Automobil je dugo vremena bio u neupotrebljivom stanju, još od dana kada su Sanski Most pogodile velike poplave, pa je i ‘fićo’ tada nastradao u garaži”, kaže Jasmin Zukanović, Mehmedov sin.

Dodaje kako se njegov otac od tada, što zbog godina, što zbog sudbine svoga ljubimca, ohladio od vozila i uopšte vožnje, ali da mu je uvijek bila želja da “fićo” ponovo proradi. To se i dogodilo, zahvaljujući mehaničarima, ocu i sinu, Edinu i Dini Kurbegoviću, koji su duže od godinu dana vrijedno radili na rekonstrukciji oldtajmera i ovih dana radove priveli kraju.

Kažu kako je bilo dosta posla na ovom ljepotanu te da nije bilo lako nabaviti sve originalne dijelove koji su nedostajali ili su bili pohabani, ali su posao uspješno priveli kraju. “Radili smo na njemu oko 18 mjeseci, možda bismo i ranije posao priveli kraju da nije bilo ove situacije u vezi s virusom korona.

Sve je koštalo nekoliko hiljada maraka, iz automobila je trebalo izbaciti dosta mulja i prljavštine koji su se nakupili još od poplava, bilo je tu dosta popravki”, kažu Kurbegovići.

Vlasnik ističe kako je veoma radostan, jer mu je u poznim godinama života jedna od želja bila da neko udahne dušu u njegovog mališana. Dodaje kako je u poodmaklim životnim godinama te se više ne usuđuje sjesti za volan, ali se nada kako će “fiću” registrovati i voziti ostali članovi porodice.

“Ovo je jedini automobil koji sam kupio u životu i sjećam se da je to bila tek druga serija koja je izašla s proizvodnih traka ‘Zastave’, prisjeća se stariji Zukanović. Pojašnjava da je licencu za proizvodnju ove vrste automobila od Italijana dobila kragujevačka ‘Zastava’ te da je ‘fićo’ postao vremenom automobil pristupačan širokim narodnim masama u bivšoj Jugoslaviji. U porodici Zukanović uživao je poseban status, na koji su, kako Mehmed kroz smijeh kaže, ostali ukućani ponekad bili i ljubomorni.

“Dolazili su mi ranije kolekcionari starih automobila iz Zagreba i interesovali se za ‘mališana’. Rekao sam im da nema tih para za koje bih ga prodao”, kaže ponosni vlasnik, dodajući da bi time “prodao” i dio svog života.

Podsjećamo da je “fićo” u bivšoj Jugoslaviji imao status nacionalnog automobila, a njegova proizvodnja, po licenci italijanskog FIAT-a, započela je davne 1955. godine. Kragujevačka fabrika potom 1962. godine počinje serijsku proizvodnju vlastite verzije automobila pod markom zastava 750, a Mehmedov “fićo” proizveden je samo godinu dana kasnije.

Zanimljivo je kako se na ovom modelu vrata otvaraju na kontra stranu, pa je zbog svega ovaj primjerak veoma rijedak i cijenjen kod ljubitelja i kolekcionara starih vozila.

NN
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.