Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Sakupio stotine izgubljenih ratkapa te je njima ukrasio ogradu

 

,

Šefik Vojniković iz Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta, veoma je zanimljiv čovjek koji ima brojne hobije kojima kraće penzionerske dane.

Jedna od njegovih neobičnih zanimacija je i sakupljanje izgubljenih ratkapa, odnosno ukrasnih poklopaca s točkama automobila, koje pronalazi tijekom svojih putovanja.

 

“Volim putovanja, svojim automobilom putujem širom Bosne i Hercegovine i regiona, pa tako često na putevima ili pored njih nailazim na ove ratkape koje često spadaju s točkova vozila. Uvijek tada zastanem, a često se znam i vratiti više kilometara kako bih ih pokupio”, kaže Vojniković.

Dodaje kako u svojoj neobičnoj kolekciji ima stotine ovih neobičnih eksponata, a njima je ukrasio veliku ogradu svoga dvorišta.

“Ima ih toliko da ih više nemam gdje redati, a ograda oko moga imanja nije mala. Postoje i oni kojima se ovo ne sviđa, kažu da je to kič, ali ja mislim suprotno. Na ratkapama su znakovi svih mogućih automobilskih brendova koji postoje, a ima i onih neoznačenih”, kaže Vojniković.

Neobični Majdanac bavi se i prikupljanjem starih predmeta, ali ne zaboravlja ni svoju najveću ljubav kojom se i profesionalno bavio, a to je elektrika.

 

Vojniković kaže kako na ovaj način skraćuje penzionerske dane nakon što je decenijama radio kao električar, najprije u Bosni i Hercegovini, a potom u Austriji, gdje je ostvario zasluženu mirovinu u kojoj sada uživa.

Ovih dana u Starom Majdanu prava je atrakcija minijaturni ringišpil koji je osmislio i izgradio u svome dvorištu, na radost mališana.

Pored toga, Vojniković je u prošlosti sakupio respektabilnu zbirku starih predmeta koje se ne bi postidjeli ni u nekom muzeju.

Neki od prikupljenih eksponata izložio je u dvorištu porodične kuće, gdje su dostupni posjetiteljima i prolaznicima, a kaže kako mu je namjera da se na ovakav način očuva sjećanje na život kakav je nekada bio na ovim prostorima.

 

Dodao kako je sve predmete brižljivo očistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost.

U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su se u prošlosti koristile u obližnjim rudarskim oknima, nadaleko poznata grnčarija po kojoj su poznata okolna sela, poljoprivredne alatke, drveni plugovi, konjska kola i mnogi drugi predmeti.  

Tu su i ostaci starih dalekovoda koji su strujom napajali rudarska nalazišta, a koje je Šefik obnovio i vratio im stari sjaj, vjetrenjača koja proizvodi električnu energiju, samohodnu kosačicu i brojne druge zanimljive stvari.

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR,,INMEDIA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.