Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

U RS će zabraniti udžbenike u kojima budu lekcije o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

U RS će zabraniti udžbenike u kojima budu lekcije o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da na teritoriji Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u RS gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz kantona.

“Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje ‘opsade Sarajeva’ i izučavanje genocida u Srebrenici i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević.

On je rekao da priča o bosanskom jeziku nije završena, te da je za RS riječ o bošnjačkom jeziku.

Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u manjem bh. entitetu kada je riječ o izučavanju jezika.

Resorni ministar je rekao da će u RS đaci više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević

Autor: Srna
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.