Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Reis Kavazović u Berlinu: Islam je religija mira, a mir je svako dužan štititi

Reis Kavazović u Berlinu: Islam je religija mira, a mir je svako dužan štititi

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović danas je u Berlinu prisustvovao međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Odgovornost religija za mir”, koju je organizovalo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kavazović se obratio na uvodnoj sesiji konferencije, zajedno s njemačkim saveznim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom, glavnim rabinom iz Jerusalema Davidom Rosenom i Agnes Abuom iz Centralnog komiteta Svjetskog savjeta crkava.

Govoreći pred vjerskim liderima iz 53 države svijeta, Gabriel je rekao da su i Evropa i njemačko društvo imali svoje iskustvo sukoba zbog vjere i da je trebalo vremena da se te razlike prevaziđu, te da se danas ponovo vjera povezuje s ratom i sukobima i da bi vjerski lideri trebali preuzeti odgovornost za izgradnju mira.

– Odgovornost za mir, kao i za pravdu ili ekološku sigurnost života na Zemlji, utkana je u našu zajedničku ljudsku sudbinu, kojoj danas niko ne može potpuno izmaknuti. U svijetu u kojem živimo gore vatre rata i eksplodiraju podmetnute bombe, ruše se gradovi i dižu u zrak putničke stanice i saobraćajnice, ubijaju civili i protjeruju sa svojih ognjišta milioni ljudi.  Mir je u današnjem svijetu nesiguran i ranjiv svugdje i u svakom trenutku. I svako je podložan njegovoj ranjivosti. I svako je dužan da ga štiti onoliko koliko može. Od nas, koji zagovaramo vrijednosti i ustanove religija mira, očekuje se da doista hoćemo to što možemo – rekao je reis Kavazović.

Na kraju svog izlaganja, osvrnuo se i na stav Islamske zajednice u BiH o pitanju odgovornosti religija za mir.

screenshot-4

– Islam je religija mira, kao i svaka druga vjera. Jasne su kur'anske poruke da Bog zabranjuje prinudu u vjeri i da Bog ne voli pretjerivanje i one koji pretjeruju. Islam je religija koja svojim imenom poziva na mir. Ogromna većina pripadnika islama predano se odaziva tom pozivu. Međutim, postoje grupe i pojedinci koji koriste islam u širenju straha, izazivanju sukoba, činjenju brutalnog nasilja. Na to što oni čine naš je odgovor, odgovor nas u Islamskoj zajednici u BiH, da se iz vjere i u ime vjere suprotstavljamo njezinim zloupotrebama,  njezinim povezivanjima s djelima mržnje, zla i nasilja. Jedan od temeljnih zahtjeva islama je da se pomažemo i natječemo u dobru. Ispunjavanje ovog zahtjeva je naše opredjeljenje – zaključio je reis Kavazović.

Planirano je da se reis Kavazović tokom boravka u Njemačkoj sastane i sa savjetnikom kancelarke za vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom.

Ove aktivnosti samo su dio planiranih susreta s bošnjačkom zajednicom, državnim zvaničnicima, medijima, nevladinim organizacijama i akademskom zajednicom koje će reis Kavazović i delegacija Rijaseta IZ u BiH imati tokom višednevne posjete Njemačkoj.

U delegaciji koju predvodi reis, još se nalaze i: Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, Razim Čolić, direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, profesori FIN-a prof. dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Enes Karić, saradnici u Upravi za vanjske poslove Muhamed Jugo i Muhamed Fazlović, te savjetnik reisua za odnose sa medijima Muhamed Jusić.

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.